Турска: Мере заштите туризма због кризе с Русијом

26-12-2015 09:46:50 | | / vostok.rs |


Премијер Турске Ахмет Давутоглу објавио је кораке које ће Анкара предузети као подршку туристичком сектору земље након увођења економских мера Русије.

Власти Русије су раније забраниле продају туристичких аранжмана за Турску и чартер летове, док ће се редовни ваздушни саобраћај са том земљом налазити под посебном безбедносном контролом.

Ограничавајуће мере против Турске се предузимају због инцидента са руским бомбардером Су-24 који су оборили авиони турског Ратног ваздухопловства на сиријској територији.

„Предузели смо мере како напетост са Русијом не би утицала негативно на наше туристичко тржиште. Од фебруара 2015. године почели смо да пружамо подршку туристичким компанијама који раде са осам земаља Заједнице независних држава. Они се тичу царинских олакшица и поједностављивања приступа кредитима. Сада проширујемо ове мере на 27 земаља. Осим тога, сваки чартер лет са туристима који смо доплаћивали по 6 хиљада долара у априлу-мају, у априлу-мају наредне године биће проширено на читаву земљу како би се спречило смањење тржишта“, изјавио је Давутоглу, говорећи на презентацији рекламне кампање „Бренд Турске“ у Истанбулу.

За последњих 10 месеци ове године, највећи број страних туриста који посећују Турску стигао је из Немачке (15,56 одсто), затим следе Русија (10,70 одсто) и Велика Британија (7,33 одсто). Број туриста у Турској се смањио у односу на исти период прошле године за 4,02 одсто због заоштравања ситуације у земљи и смањења броја руских туриста за 19 одсто.

Приходи Турске од туризма пали су за 4,4 одсто и износе 12,3 милијарде долара у трећем кварталу.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут