Слом турског туризма — гаси се последња нада

16-01-2016 10:56:38 | | / vostok.rs |


Терористички напади у Истанбулу успаничили су немачке туристе — последњу наду за турски туризам који још није успео да се опорави од руских санкција, пише немачки лист „Цајт“.

Туризам у Турској изгубио је главне клијенте — после инцидента са Су–24 остао је без руских гостију, а сада, после терористичких напада у Истанбулу, путовања у ту земљу отказују и Немци. Последице ће бити катастрофалне за целокупну економију земље, пише „Цајт“.

Министарство иностраних послова Немачке саветовало је путницима да „привремено избегавају“ окупљање на јавним местима и у близини туристичких знаменитости Турске.

Потпуно је природно да трећи терористички напад за пола године у Турској погубно утиче на туристички бизнис у тој земљи.

„Тероризам у последње време добија нови вид, пошто је све чешће усмерен против туриста“, сматра стручњак за туризам из Киља, Мартин Ломан.

Према статистици, грађани Немачке чинили су најзначајнији део посетилаца Турској — 2014. године ту земљу је посетило више од четири и по милиона Немаца.

На другом месту су били руски туристи, али се турски бизнис сa њима опростио још у новембру прошле године када су се погоршали односи Москве и Анкаре после инцидента са обореним војним авионом Су–24.

Пошто је председник Русије Владимир Путин увео санкције Анкари, руски туроператери више не нуде својим клијентима путовања у Турску.

Како наводи аутор чланка, за туризам такве мере имају двоструке последице: пошто због одсуства руских гостију мноштво соба у хотелима остаје празно, туроператери других земаља почињу да траже велике попусте.

Талас неуспеха који је запљуснуо турски туристички бизнис утицаће на целокупну економију земље.

„Туризам је изузетно важан сектор турске економије и један од главних извора стране валуте“, наводи стручњак Немачког друштва за међународну сарадњу Мартина Симон.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут