Катастрофалан пад туристичке посете у Турској

18-01-2016 09:23:50 | | / vostok.rs |


Серија терористичких напада, али и страх пред новим таласом насиља допринели су катастрофалном паду туристичког тржишта у Турској, пише енглески лист „Гардијан“.

Туристичка индустрија Турске се припрема за најновије изазове након терористичких напада у Истанбулу за које су криви терористи ДАЕШ–а, пише „Гардијан“.

Напад, током којег је погинуло 10 људи, махом Немаца, био је изведен у самом срцу историјског дела Истанбула, у Султанахмету.

Како наводи енглески лист, циљ напада били су управо туристи.

Сада, када Немци масовно отказују своја путовања у Турску, Анкара се припрема на најцрњи могући сценарио, будући да је у Турску долазило око пет милиона Немаца годишње.

Поред Немаца, туристички бизнис трпи велике губитке након што су Руси престали да долазе због обарања бомбардера Су–24. До тог инцидента око 4,5 милиона руских туриста у просеку сваке године је посећивало Турску.

Поред Турске велике губитке трпе и Тунис и Египат. Министарка туризма Туниса Салма Луми рекла је да је туристички сектор у тој земљи дошао до критичке тачке. Иако из Египта саопштавају да је пад броја туриста приметан, ситуација се, међутим, још увек не измиче контроли.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут