ЕЛИОТИВУ НАГРАДУ ДОБИЛА ИРСКА ПЕСНИКИЊА ШИНАЈД МОРИСИ

20-01-2014 08:53:00 | | / mojenovosti.com |

Књижевну награда „T.S. Eliot „ (TS Eliot prize) за 2013. добила је ирска песникиња из Белфаста, Шинајд Мориси ( Sinead Morrissey) за песничку збирку „Паралакса „(Parallax ), јавља BBC.

Председник жирија „ТС Елиот приз“ ,Јен Духиг ( Jan Duhig) је истакао „ политичку , историјску и личну амбициозност „ књиге Parallax, напоменувши да је жири одлуку донео једногласно.Он је даље рекао да су песме у Parallaxu написане сликовитим језиком, а књига омогућава различити приступ и више гледишта, на што и сам наслов збирке за који је песникиња узела један астрономски термнин , паралаксу, упућује.

Лист Гардиан ( The Guardian) у рецензији наглашава да се појам параликса у књизи „ открива у фотографском,философском у политичком смислу“.

Четрдесет једногодишња Шинад Мориси је први песник лауреат из Северне Ирске.

Песникиња не припада не ирским нацоналистима ни лојалистима, премда не негира да је политика интересује.

Она је већ номинована за Елиотову награду 2002, 2005.и 2009.
Песничка награда „T.S. Eliot„ се додељује сваке године за песничку збирку написану на енгелском језику , а објављену у Великој Британији или у Ирској.

Награда је први пут додељена 1993.чиме је обележена 40-годишњица Друштва песника које је основао Toms Sterns Eliot (Thomas Stean Eliot, 1888-1965 ) , велики англоамерички песник, аутор модеристиче поеме „Безљудна зенља“ (The Waste Land).
Од тада је фонд награде обзебеђивала песникова удовица Валери Елиот , која је умрла 2012.г.

Сада фонд награде износи 15 .000 фунти.

Награду „T.S. Eliot„ добили су поред осталих песници Ted Hjuz,Šejmus Hini,Derek Volkot,Les Marej, Kerol En Dafi и други.