Русија уводи безвизни режим за свој део Арктика

05-02-2016 03:34:22 | | / vostok.rs |


Министарство културе Русије предлаже увођење посебног визног режима за стране држављане који улазе у Русију преко лука Архангелск, Мурманск и Зарубино.

Министарство културе Русије предложило је увођење визних олакшица за стране туристе који у Русију стижу преко лука Мурманск, Архангелск и Зарубино у Приморском крају. У објашњењу се наводи да би оваква мера могла да доведе до повећања заитересованости туриста за ове области и омогући развој туризма у целој Русији.

„Постоји активно интересовање за Север и међу европским и међу азијским туристима. Очигледна је велика заинтересованост за овај правац код наших суседа. На пример, норвешка обала је данас једна од најпопуларнијих егзотичних туристичких праваца на свету: људи желе да виде беле ноћи, арктичку природу. Крстарења се полако из популарних јужних мора селе у правцу севера: туроператори их сматрају перспективним“, рекао је заменик шефа туристичке службе „Ростуризам“ Сергеј Корњејев.

Министарство културе активно ради на популаризацији туре у северозападном округу Русије. Туроператори који раде на унутрашњем тржишту укључили су у своје пакете трасу „Сребрена огрлица Русије“ у коју улази 11 региона.

Министарка културе Републике Карелије Елена Богданова изјавила је да су европски оператори одавно покушавали да издејствују овакве визне олакшице.

„Ово питање је увек било актуелно: о њему је било речи на свим састанцима са европским колегама. То ће омогућити да се привуку страни туристи, пре свих из Скандинавије. На пример, колеге из Финске су спремне да нам шаљу туристе. У Карелији је прошле године боравило 2,3 милиона странаца. Међутим, ако би се у Карелији појавила могућност да туристи уђу без визе на 72 часа, прилив би се значајно повећао. Засад је то само у домену маште“, рекла је Богданова.