Изабрани Амбасадори културе

04-02-2014 04:40:02 | | / mojenovosti.com |

Добитник највећег градског признања награде "11.јануар", добитник неколико америчких награда, добитник награде најутицајније личности на медијском небу Србије и ученик МТШ "15.мај"- Јован Милић је један од 205 амбасадора културе.

Задатак младих амбасадора ће бити да културне догађаје и манифестације приближе својим вршњацима у основним и средњим школама и факултетима.

Они ће сваког понедељка имати „5 минута културе“ пре почетка наставе у којима ће својим вршњацима презентовати дешавања у граду најављена за ту недељу. Јован Милић, један од најуспешнијих људи који Ниш промовишу на прави начин је између остали проглашен за Амбасадора културе.
" Част ми је да будем Амбасадор културе. Нажалост, култура у нашем граду је на јако лошем нивоу, али не кривим само младе људе за то, већ и институције јер се не труде довољно да привуку гледаоце. Ова идеја Амбасадора културе ми се чини као ињекција за опоравак културе, мада не могу да кажем да је култура угрожена, јер је она увек изнад свих нас."- изјавио је између осталог Јован, добитник награде "11.јануар".
Млади амбасадори имаће мандант годину дана, након чега ће наредним амбасадорима постати ментори и помагати им у њиховим активностима. На тај начин директним учешћем и промовисањем културних догађаја постиже се вишеструк ефекат у образовању младих.
"Ово је најефикаснији и најјефтинији начин да се што више младих укључи у културу града. Наших 205 амбасадора имаће директан контакт са око 40.000 младих којима ће презентовати актуелна дешавања у граду" - изјавио је Бранко Крсмановић, председник удружења „Млади амбасадори“ Ниш.
За почасног Амбасадора изабран је Марјан Доца Цветковић, који је својим радом успео да промени много тога, а оно што је најзначајније је свакако промена закона о волонтирању.
"У доба интернета и друштвених мрежа смањен је значај културних дешавања, посебно кад су моји вршњаци у питању. Мој циљ као амбасадора биће да се уместо на фејсбуку моји вршњаци виђају и на културним манифестацијама" - каже Лена Петровић, представница амбасадора основних школа.
Да је Ниш зачетник много чега, доказ је овај путез управе биоскопа "Купина". Како организатори кажу надају се да ће наредне године ова додела да се прошири на целу Србију, јер је потребно да се култура издигне на виши ниво не само на локалу већ и у читавој Земљи. Питали смо Јована, шта даље сада када је Амбасадор, а он одговара:
" За сада у плану имам учествовање на "Копаоник Бизнис форуму", а одмах након тога као Амбасадор имам моралну обавезу да направим нешто што ће се свима свидети. Још увек нико не зна о чему је реч, али ми је у плану да укључим све Амбасадоре, али и остале званичнике."
Поред основаца, средњошколаца за Амбасадоре културе су проглашени и студенти са нишких факултета.Вукашин Марковић, представник амбасадора студената, каже да је студентима већ омогућено јефтиније плаћање улазница уз индекс за разне манифестације и да ће само њихово константно информисање о културним манифестацијама повећати број оних који их посећују.
Из Ниша за портал: М.Н.