Немачки туристи неће у Турску

10-02-2016 09:27:34 | | / vostok.rs |


Немачка туристичка групација „ТУИ груп“, највећи туроператор на свету, саопштила је да је број резервација за летовање у Турској смањен за око 40 одсто.

Заинтересованост је смањена због страховања због безбедносне ситуације.

Терористички напади у Египту, Турској, Тунису и Паризу у протеклих неколико месеци, утицали су на то да туристи постану опрезнији приликом избора некада веома популарних дестинација, док је избијање вируса зика у Јужној Америци такође подрило глобално поверење путника, преноси агенција Ројтерс.

Упркос паду тражње за аранжманима у Турској, туроператор „ТУИ“ је задржао прогнозу раста нето зараде од најмање десет одсто.

Око 14 одсто клијената „ТУИ групе“ је прошлог лета боравило у Турској, која је нарочито популарна дестинација код Немаца. Међутим, после самоубилачког напада у Истанбулу у јануару, у којем је страдало десет немачких туриста, тражња за аранжманима у Турској је пала.

Као одговор на то, „ТУИ“ је преусмерио пажњу на Шпанију и Грчку, због чега његови хотели у Шпанији, а нарочито на Канарским острвима, сада бележе велику добит захваљујући растућој тражњи за тим дестинацијама.

Немачки дневни лист „Билд“ објавио је у недељу, позивајући се на резултате једне анкете, да је продаја аранжмана у немачким туристичким агенцијама смањена за 13 одсто у јануару.

Турска се суочава и са великим губитком руских туриста који посећују Анталију, главну туристичку дестинацију у Турској, а којих је сада мање за 81 одсто.