НА ДАН ЗАЉУБЉЕНИХ РОМЕО И ЈУЛИЈА У РЕЖИМУ ОНЛАЈН

17-02-2014 10:04:28 | | / mojenovosti.com |

Пре нешто више од годину дана Вјачеслав Специслев, редитељ Позоришта младих у Москви ,упустио се у ствралачку авантуру којој нема аналога у свету-припремање онлајн верзије Шекспирове трагедије „Ромео и Јулија „ да би премијерно била извдена 14. фебруара 2014., на светски Дан свих заљубљених.

Тако ће се на сцени Позоришта младих у руској престоници вечерас, на Дан св. Валентина ,појавити најбољи тумачи Ромеа и Јулије из Белорусије, Литваније,Аустрије, Грчке,Казахстана, Нигерије и Габона који ће бесмртне Шекспирове ликове играти на свом матерњем језику.

После предтаве они ће потписати телеграм који ће бити послат у Сочи, на Олимпијаду.

Кад младост пређе из реалног у виртуелни свет

Редитељ Вјачеслав Семенович указује да је данас младост прешла из реалног у виртуелани свет и то је једна од облика усамљености.

-Зато сам решио да искористим интернет у циљу развоја позоришта,образовања и зближавања младих.На свом сајту је наше позориште огласио да тражи Ромеа и Јулију по целом свету.И стигло је више од хиљаду пријава из целог света-из Аустралије,Индије,Јермреније,Канаде, Габона и многих других земаља.Помоћу Skype улазили смо у свет и говорили :“Добар дан, Мајкл, Лиза.Хоћете ли да играмо Ромеа и Јулију ?Достојевки је рекао да ће лепота спасити свет, а ми додајемо да ће је спасити још и љубав.“

Ромео и Јулија узраста од 14 до 28 година

Редитељ Специслев истиче да је одабрано осам кандидата , а предност су имали они са глумачким талентом.Нјамлађа Јулија је 14. годишња ученица из Белорусије, а најстарија 28. Афрофранцускиња и то још у другом стању!

„Светски конгрес“ 1200 Ромеа у Јулија у Москви !

Током годину и по у Москви се окупило чак 1200 Ромеа и Јулија из целог света који су прошли кроз аудиције и прбе ,прича режисер Вјачеслав Семенович у разговору са репортером „Московског комсомолца“који овај високотиражни руски лист објављује на свом интернет порталу 14. фебруара. „Одабрали смо осам који су сада у Москви , а који најубедљиије оличавају „светску рпрезензацију љубави“. И тако се упознају један с другим на Skypu, да би тек у Москви једно другог по први пут видели уживо“, додаје редитељ.

Како су текле онлајн пробе

О томе како су се одвијале онлајн пробе, режсиер Вјачеслав Спесивсев каже руском репотртеру:
„Најпре треба подсетити да драму „Ромео и Јулија „ сви знају.Затим, пробали смо на енглеском који су знали сви глумци .Сматрамо да је од свега најважније естетско васпитање . Човек улази у свет великих писаца , Шекспира, Пушкина, Дикенса, да би га упознао.А тај свет се може упозанти кроз три приступа: научни,философско-религиозни и уметнички.

Иначе , представу чине четири саставна дела:упознавање, веначање,растанак и смрт.

Одлучили смо да се ова“ љубавава репрезентација света“ окупља свког 14. фебруара.

Шта пише у телеграму спортистима на Олимпијади у Сочију

Представа се завршава обраћањем свету путем телеграма који „љубавна ререзенатција света „ шаље свим реперезантацијама на Олимпијади.

У том телеграму пише:

„Где сте сад ви, непомирљиви непријатељи,и где су ваше свађе,Капулети и Монтеки ?

Какав за мрзитеље може бити наук , то што их небо убија љубављу својом „?

Главни редитељ московског Позоришта младих , изумитељ „свтеске љубавне репрезенатције „ која стартује Шекпировом драмом „Ромео и Јулија „ 14.фебруара 2014.на Дан свих заљубљених света, Вјачеслав Семјенович Спесивцев, каже:
„Желелеи смо да свим учесницима Олимпијаде у Сочију честитамо Дан заљубњених и да им пожелимо на само успех на такмичењу ради којег су дошли на Олимпијаду, него им желимо и успех у љубави и личном животу „.

Бранко Ракочевић