ХЕМИНГВЕЈ У ОЧИМА ЖЕНА

25-02-2014 02:16:26 | | / mojenovosti.com |

“Вештина стара колико и свет састоји се у томе да млада,неудата жена , која долази у госте мужу и жени,а затим, изненада,невино и искрено чини све како био мужа присвојила за себе.”

Не тако давно је објављен нови роман америчке списатељице почетнице Пол Маклејн“Парижанка „ у којему су сабране успомене пријатеља Ернеста Хемингвеја и његова писма.

Ауторка је у лицу прве пишчеве жене ,Хедли Ричардсон, испричала о периду кад је Хемингвеј тек почињао да пише као новинар, о бурном роману који се завршио браком,на чијем крају он пише и свој први роман „Сунце се поново рађа“.

Јунаци овог дела су постали сви Хмингвејеви пријатељи , али о Хедли, благодарећи којој је књига и настала, ауторка није написала ни речи .

Ернест Хемингвеј је покорио све слободним стилом своје „мушке прозе“( неустрашив и слободан у избору теме ) и надама које су пружале његове књиге подстицањем стваралачког начела у човеку.

Сећање на великог писца поводом пола века његове трагичне смрти

Пре три године ( 2011.) Хемингвеја смо се сећали врло често поводом тужне годишњице: пола века од како је извршио самоубиство пуцајући у себе из ловачке пушке .
Тако је Хемнигвеј постао један од ликова из филма Вуди Алена“Поноћ у Паризу „, на Бродвеју је извдена представа по његовом роману „Сунце се поново рађа“,а у мају те године приказана је светска премијера филма Филипа Кауфмана „Хемнигвеј и Глехорн ( Хемингwаy & Геллхорн )„у којему су играли Ларс Улрих, Клајв Овен и Никол Кедман.

Садржај филма је заснован на реланим догађајима интимне везе писца са војном дописницом Мартом Хелхор , Хемингвејовом музом у време док је писао „За ким звона звоне“ .

Свака жена коју је Хемингвеј волео достојна посебног романа

Уопште говорећи ,могло би се тврдити да је свака вољена Хемингвејова жена била достојна посебног романа

Прва супруга : риђокоса пијанисткиња Хелди Ричардсон

Његова прва сурпуга је била риђокоса пијансткиња Хедли Ричардсон .Све што се тицало веома вољеног града Париза и још вољенијиих Парижанки у њему , од којих је је он одлазио,Хемнгвеј је описао у свом роману „Празник који је увек с тобом „ .

Пола романа посвећено једној јединој Хемигвејевој мисли

Пол Маклејн ,ауторка романа „Парижанка „је пола своје књиге посветила „разради „ једне једине Хемингвејеве реченице која гласи :...“Вештина , стара колико и свет, састоји се у томе да млада ,неудата жена која долази у госте мужу и жени , а затим изненадно, невино и искрено чини све како би мужа присвојила за себе.“

Недаровита пијанисткиња загорчавала живот свом супругу, талентованом писцу

О првој Хемингвејовој супрузи се говори као о недаровитој пијанисткињи која је загорчавала живот свом мужу, талентованом писцу .Она му је родила сина у најннеприкладнијем тренутку, а у децембру 1922. изгубила кофер са целокупном пишчевом архивом остављајући га тако без и једног јединог ретка.

Располућен између две волејне жене , хтео да задржи обе

Али, ако је веровати спиатељици Макљен,само захваљујући Хедли , Хемингвеј је поостао оно што јесте.Касније се заљубио у још једну жену и раполућен међу њима хтео је да задржи обе.

Роман између Хедли и Ермнеста се развијао силовито.Она је изводила Рахмањинова, Шопена, а он је обожавао џез.

“Колена тог лепог младог човека која су била поред ње била су довољна да се заљуби” –говорила је Хелди .

“А уз колена на љубав је позивала и цела мушкарчина, високи, стасити, смеђооки, с густом ,црном косом, неодољивом јамицом на левом образу .“

Сугестивно штиво -на задовољство књижевних гурмана

Пол Маклејн пише тако сугестивно и подробно као да је она права Хедли и тешко је поверовати да се тако веродостојно може описивати туђи живот неком ко у њему није учествовао.

Књижевни гурмани су у потпуности задовољни што увек могу да „поделе „ са славним супружницима доручак, ручак и вечеру и то током пуних пет сладострсних година,психолози могу наћи одушка у бесконачним разуговорима, сексолози –у кревтским сценама .Истовремено да се не ради о позантом брачном пару, роман не би био тако изнтересантан читаоцима. Повермено, да би продрмала читаоца ,аутрока шаље Хемигвеја час у рат,час на кориду , а неретко и у згарљај љубавници.

Љубав Хедли и Хеминигвеја је издржала сиромаштво, потуцања,незапосленост, депресију,али је пукла кад је писац постао славан.

У роману „Сунце се поново рађа“ Хемингвеј је писао о томе што је добро знао , што је видео и доживео, о личном искуству,на које се опирао, служећи само фундманталном здању свог значајног стваралаштва.Он је тај принцип овако формулисао :
“Писати романе или приче ,значи измишљати на основу оног што занш.Кад ти пође за руком да добро измислиш,испада веродостојније , него кад покушаваш да се присетиш како је уствари било, како се у реалности десило .“