Ердоганова политика уплашила туристе

16-03-2016 07:35:55 | | / vostok.rs |


Политика турског председника Реџепа Тајипа Ердогана према опозиционим медијима и недавни терористички напади у Турској утицали су на драстичан пад туризма у Турској, пише немачки лист „Цајт“.

Притисци на опозиционе медије од стране Анкаре утицали су на урушавање репутације Турске. Управо због политике турског председника драстично је опало интересовање страних туриста да посете ту земљу, наводи лист.

Поред тога, велики број туриста уплашио су се све учесталијих терористичких напада у земљи, а бројне туристичке агенције наводе да се број туриста, којих је у ово доба године било изузетно много, смањио скоро три пута.

„Обично почетком марта почиње сезона и тада крећемо да организујемо екскурзије на познате туристичке дестинације. Међутим, ове године уместо 35 туриста по аутобусу имамо свега 12 људи“, цитира лист једног туристичког водича из Истанбула.

Истовремено, попуњеност хотелских смештаја се смањила за 50 одсто, док је пад броја туриста само у фебруару ове године једнак смањењу броја туриста које је Турска имала током целе 2015.

Раније је саопштено да је број туриста који су посетили Турску 2015. године био за 1,6 одсто мањи него претходне године, а највише оних који нису желели да путују у Турску потицали су из европских земаља.

Највећи број оних који су заменили Турску на неко друго одредиште је из Италије (27 одсто), Француске (18 одсто) и Шпаније (17 одсто), док је укупан прилив новца од туризма опао за 8,3 одсто.

Подсећамо, само ове године у Турској се догодило 11 терористичких напада, од којих је последњи, 13. марта, однео 37 људских живота.