У САУДИЈСКОЈ АРАБИЈИ РЕЛИГИОЗНА ПОЛИЦИЈА ВЕХАБИЈА ЗАБРАНИЛИА ВИШЕ ОД 400 КЊИГА

20-03-2014 08:21:47 | | / mojenovosti.com |

У Саудијској Арабији, вечитом најпоузданијем савезнику САД , предводнице „слободног света“, и главног финансијера Империје у њеним походима на потчињавае независних, суверених држава по свету ( Ирака, Авганстана, Либије ... ), како јављају светске агенције и портали,религиозна вехабијска полиција је ових дана привела крају капмању борбе с публиакцијама које су означена да „угрожавају безбденост краљевства „ ,током које је забранила преко 400 књига, а њихов целокупна тораж спалила.

У саопштењу слобдних светских медија се тим поводом истиче:
„Више од 10 хиљада примерака 420 наслова књига је конфисковано за време Међународног сајма књига у Ер-Ријаду.

Број књига које су истовремено забрањене у Краљевини Саудијској Арабији (површина 2,150.000 кв .км., 27 милиона становнока, једна од набогатјих земањља света ) је без преседана „наглашава се у поменутом саопштењу.

Међу забрањеним књигама нашла су се и дела познатог палестинског писца и песника Махмуда Дарвиша, савремених песника Ирака-Бадра Шејкера ас –Сајјаба и Абдел ал-Бајатија.

Овако одлучне мере које је предузела „Ал-Мутави“ утицајна структура која се бави оцењивањем испуњавања морално-подобних норми у земљи, објашњавају се ескалацијом затегнутости у поремећеним односима између Катара и трима другим апсолутним арапским монархијам Персијског залива које су своју моћ стекле на нафти: Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата и Бахрајна.

Ауторима забрањних књига овај корак саудијске вехабијске религионзе полиције на неки начин иде наруку:читаоци су почели да показују све веће интересовање за њихова дела на интернету у електронској верзији.