ШВЕЂАНКА БАРБРУ ЛИНДГРЕН ДОБИЛА НАГРАДУ“ АСТРИД ЛИДГРЕН“

27-03-2014 01:24:12 | | / mojenovosti.com |

Организациони комитет међународне књижевне награде која се додељује у знак сећања на популарну шведску дечју списатељицу Астрид Линдгрен за 2014. г. добила је њена презимењакиа, позната шведска књижевница Бабру Линдгрен. То је 25.марата саопштио Лари Лемперт,председник међународног жирија овог признања.

Бабру Линдгрен је позната у књижевном свету и међу читаоцим као ауторка више драма, песничких збирки и повести за децу међу којима су посебно омиљене „Лето Матијаса“, и „Здраво, Матијас „.

Подсећамо да је Барбру Линдгрен ову награду добила и 1973. г.

Иначе, награду „Астрид Линдгерн „ установило је издавачко предузеће „Рабен и Шегрен „ у коме је угледна шведска списатељица објављивала своја дела, а неко време је у њему радила као уредник.

У образложењу жирија се истиче да се награда додељује „ за књижевно новаторство „ .

Предсдник жирија Лари Лемперт такође наглашава да је Бабру Линдгерн „ с лингвистичком смелошћу и психолошким нијансама обновила не само књиге за најмлађе,него и за тинејџере“.

Лауреаткиња је рођена у предграђу Стокхолма 1937.г. 1965.г. дебитовала је књигом за децу „Лето Матијаса“, а касније је објавила више од 100 наслова , међу којима и приче за малишане,стихове за децу предшколског узраста , приче за децу и одрасле , дечје драме.

Треба истаћи да је лауретакиња Барбру Линдгрен одабрана у конкуренцији 238 претедената из 68 зеамља света.

Свечана церемонија проглашења лауретакиње награде одржана је у Краљевској библиотеци у Стокхолму.

Новчани део награде састоји се од 5 милиона шведских круна ( 564.000 евра).

Награда ће бити уручена 2.јуна у дворани Шведске краљевске филхармоније.

Награда у спомен на Астрид Линдгрен додељује се ове године дванаести пут заредом.Установљена је 2002.г. одмах после смрти списатељице у знак признања њеном огормном доприносу популаризацији књижевности за децу у целом свету.

Њена дела су помогла одрасатњу више покољења који су волели Пипи Дугу Чарапу,Карлсона...

Колико су дела Астрид Лингерн омиљена у целом свету сведочи податак да су преведена чак на 90 језика!