Градска марина потапа Словенску плажу

10-04-2016 01:00:30 | | / vostok.rs |


Знатно проширивање градске марине у Будви може да потопи Словенску плажу, главно купалиште црногорске туристичке престонице и њен заштитни знак, којој су чехословачки туристи дали име између два рата.

Велику бојазан јавно је изразила будванска опозиција.Ђорђе Зеновић, функционер Демократске Црне Горе, казао је да ће, уколико се амбициозни план ширења марине оствари, на будванској обали настати катастрофа.

- Продужетак лукобрана зауставиће морске струје, а тиме и наношење песка на обално подручје Словенске плаже, која се пружа од Старог града до рта Завала. Негативне последице имало би и острво Свети Никола, наспрам Будве, звано Хаваји, као и други делови будванске "шкољке" - рекао је Зеновић.

Из ове странке су поручили да је план којим се предвиђају велики радови у марини која се налази испред зидина древне Будве, и која би проширењем изашла из садашњих оквира, рађен без планске документације (државна студија локације је још у нацрту), с циљем да се градска лука претвори у мамутску марину. Најављена је и кривична пријава против актуелног министра туризма Бранимира Гвозденовића, који, како су рекли, помаже да страни инвеститор покрене велику инвестицију "тешку" 35 милиона евра. Инвеститор је будванска "Стратекс група", која је завршила изградњу туристичко-угоститељског комплекса "Дукљански вртови" на Завали, заједно са својим партнером, турском компанијом "Догуш". "Стратекс" је и власник више од трећине акција у Хотелској групи "Будванска ривијера", чије туристичко насеље "Словенска плажа" се налази тик уз истоимену пешчану плажу у центру Будве. Велики пројекат изградње нових везова за скупоцене јахте и бродове, предвиђен је Нацртом плана приобалног подручја Црне Горе који је био на јавној расправи. Доживео је велике критике, али ће, са датим примедбама, бити предмет расправе и одлучивања у црногорском парламенту.

СКУПШТИНА ДАЈЕ САГЛАСНОСТ


Шта ће бити, остаје да се види. Из црногорске владе су подржали модернизацију и проширење будванске марине. Овом инвестицијом, која подразумева модернизацију марине у Будви, биће повећана наутичка понуда Црне Горе и обезбеђена нова радна места. Да ли ће исти став имати и Скупштина Црне Горе, која даје зелено или, пак, црвено светло на поменути план, знаће се када он дође на дневни ред. А то, највероватније, неће бити пре завршетка овогодишње туристичке сезоне.

С. Греговић,
Новости