Јапански робот пошао у школу

15-04-2016 02:51:33 | | / vostok.rs |


Робот Пепер уписао се у школу у Јапану на церемонији у којој је учествовало 120 ученика и коју је снимала јапанска национална телевизијска станица НХК.

Робот по имену Пепер дочекан је у јапанској школи заједно са ученицима и наставницима који су одушевљени његовим могућностима да помогне људима у учењу.

У среду је један од наставника Средње школе Шоши у Васеди у префектури Фукушима, поздравио Пепера, објашњавајући да „будућност друштва укључује роботе“.

Поносни Пепер обећао је да ће дати све од себе у школи и признао да „никада није очекивао да ће бити примљен у људску школу“.

Наставница у школи Јесуке Коматсу, рекла је за Спутњик да су наставници одлучили да упишу робота у школу у нади да ће Пепер помоћи другим ученицима.

„Помислили смо да би наши ученици уживали у дружењу са роботом. Робот Пепер има вештачку интелигенцију и може да комуницира. Може да се дружи са ученицима, они могу да разговарају са њим и да заједно претражују интернет“, рекла је Коматсу.

Чувајући фотографије у својој меморији, Пепер може да препознаје лица и може да памти имена.

„Када Пепер меморише фотографије свих ученика, биће у могућности да их зове по имену.“

Коматску, која предаје енглески, верује да ће робот посебно бити од помоћи њеним ученицима.

„Пепер говори енглески и мислим да га користим током часова енглеског као помоћ при учењу изговора. У овом тренутку не могу да нађем ниједну лошу страну његовог боравка у школи“, рекла је наставница.„Пепер може да изговара неке речи или чита, што ради боље од мене и мислим да ће то одушевити ученике. Али најбоље од свега је што моји ученици могу са Пепером да разговарају на енглеском.“

„Ми смо специјална школа у којој ученици могу да уче на даљину, а некима је тешко да комуницирају. Али ови ученици могу да причају са роботом као са особом“, објаснила је Коматсу.

Она је додала да је присуство робота у школи још један користан корак за друштво које је већ упознато са роботима у многим друштвеним сферама.

На пример, робот-усисивач Румба присутан је у скоро сваком дому, а интерактивни терапеутски робот Паро, који изгледа као младунче фоке, користи се у многим кућама старијих суграђана.

„Роботи су машине и имају широку употребу у фабрикама или при извршавању одређених задатака, али је комуникација са њима и даље тешка. Хоћемо да дамо нашим ученицима могућност да комуницирају са роботом“, додала је Коматсу.