ЛУВР ПОНОВО НАЈПОСЕЋНИЈИ МИУЗЕЈ НА ПЛАНЕТИ

09-04-2014 02:34:22 | | / mojenovosti.com |

У десет најпопуларнијих музеја међу туристима Париз и Лондон имају по своја три представника.Пета република и Уједињено кеаљевство остају и даље водеће „музејске „ државе света. Британски музеј у Лондону је знатно напредовао по брпју ппосета у 2013.г.:повећао је ппсећенпост чак за једну петину ( 20%) и избио на друго место ,оставивши на трећој позицији њујоршки Метрополитен, али свеједно није успео да стигне, а камо ли престигне париски Лувр.И он и други чувени музеји света далеко азостају иза главног француског музеја.

Лувр и даље остаје очигледни и неприкосновени лидер по посећености међу светским музејима, без обзира чак и на то да се брпој посетилаца у прошлој ( 2013) години у однсу на претходну, 2012. смањио за поламилиона ( 4%).Лувр заузима прво место већ шест година, то јесте од кад светски ауторитатвни у утицајни Art Newspaper саставља ејтонг најпопуларнијих музеја на планети.

Прошлегодине Лувр је забележио више од 9 милиона посетилаца,чак је за 40 % надмашио Британски музеј.

У у њујоршком Метрополитену, који 2011. и 2012. узастопно био одмах иза Лувра, лане је такође порастао број посетилаца , али ни изблиза толико као Британском музеју.

Британци могу претендовати на „командно место „ неофицејлног „ списка:Велика Британија и Француска на списку 10 најпосећенијих музеја света имају по три своја представника, али гледајући редне бројеве на том списку , бритнаски су изнад француских: друго, четврто и шесто, наспрам првог, деветог и десетог.На рејтингу Art Newspaer су из САД.

Без обзира на велике финансијке рпоблеме који су локалну власт у Детроиту довели до банкротства, Градски музеј који располаже веиким бројем знаменитих колекција за које се једно верме причало да ће бити распродате, ипак је у 2013.г. успео да повећа број посетилаца

У поређењу са 2011. Градски музеј Детроита је повећао број посетилаца за 38, 5 %, са 429. на 595 .000.

Уколико се интересовање жиетља америчке престоноце аутомобила за посету свом Миузеју ликових уметности буде сачувао на прошлогодишњем нивоу, онда би са 102. места , које сада заузима, могљао ући у првих 100 најспоећнијих музеја на планети.

Најпосећеније изложбе у 2013. г. су биле две експозиције приређене у Музеју царског дворца у Тајбзу ( Тајван ).

Колекцију старинских предемта од злата , сребра и бронзе из древне Кине свакоденвно је у просеку посећивало 10.946 љубитеља старина, док је на изложби слика из ХIX-XX века школе Лиунган свакодневно било 10.717 посетилаца.

Нема сумње да је масовна посета овим двема изложбама у великој мери допринела да Тајвански мзеј по броју посетилаца на ранг листи заузме високо, 7.место.