Приход Египта од туризма опао 66 одсто

04-05-2016 04:35:16 | | / vostok.rs |


Египат је у првом кварталу ове године приходовао од туризма 500 милиона долара, што је 66 одсто мање него у истом периоду лане, када је остварено милијарду и по долара.

Приход од туризма у фебруару био је најнижи у протеклих десет година.

У прва три месеца ове године Египат је посетило 1,2 милиона туриста, што је за милион мање него у исто време 2015. године, изјавио је представник египатског Министарства туризма Адлан Рагаб.

Долазак туриста бележи значајан пад од почетка периода политичке нестабилности у 2011. години, а посебно након што је 31. октобра прошле године, услед терористичког акта, изнад Синаја оборен авион са руским туристима.

Руси су са три милиона туриста годишње били најбројнији у Египту. Долазило их је три пута више него Британаца, који су по посети египатским летовалиштима и историјским знаменитостима били други на листи.

Према подацима Министарства туризма, та привредна грана је обезбеђивала 11,3 одсто бруто друштвеног производа Египта и више од 14 одсто буџетских прихода у страној валути.

Подаци за први квартал ове године показали су да је тачна процена представника египатског Министарства туризма Мухамеда Јусефа. Он је после обарања руског авиона предвидео да ће одлазак са тржишта руских и британских гостију представљати јак ударац за туризам Египта.

„Губици ће износити 70 одсто туристичког промета“, проценио је тада Јусеф.

Русија је после обарања авиона са њеним туристима обуставила летове за Египат, што је урадио и један број европских земаља, међу којима и Велика Британија.

Египатске власти су потом уложиле велике напоре да се побољша безбедност у одмаралиштима и на аеродромима, у жељи да поврате туристе.

Последњих неколико месеци, уз инспекције које су задужене за безбедност аеродрома, у Каиру, Хургади и Шарм ел Шеику био је и велики број страних стручних делегација.

То на крају првог тромесечја ове године, ипак, није дало резултате.