Горак укус „Ердогана“ у Немачкој

12-05-2016 10:26:34 | | / vostok.rs |


Власници ресторана „Урбан бургерс“ у Келну, у којој се служио бургер назван у част турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, морали су да ставе кључ у браву.

Први пут се јело појавило у јеловнику крајем априла и у почетку је било популарно. Међутим, када се на друштвеним мрежама на адресу ресторана стигле претње и критике, власници су одлучили да привремено затворе ресторан због страха за безбедност запослених.

У интервјуу за РT, директор ресторана је изјавио да је уз помоћ необичног имена управа ресторана покушала да комбинује политику и храну, и да ће ресторан наставити да се бори за људска права и укусну храну.

Јело се појавило на менију у априлу ове године, али су присталице Ердогана одмах скренуле пажњу на њега. Они су вређали особље и претили да ће заједно „посетити“ ресторан.

Планирано је да се ресторан поново ускоро отвори и да се повећавају мере безбедности.

„Наш план је да се комбинују политика и храна. Ми се боримо за људска права у Немачкој и иностранству. Некима се то не свиђа и зато смо морали да појачамо мере безбедности. Планирамо и даље да се боримо за људска права и укусну храну“, изјавио је за РТ директор „Урбан бургерса“ Јерг Тиман.

Након жалбе Ердогана, канцеларка Немачке Ангела Меркел дала је сагласност за кривично гоњење сатиричара Јана Бемермана, аутора песме која вређа турског председника.

У међувремену, ресторан планира да пусти у продају колач назван у част Бемермана.

РТ се распитивао код Немаца шта мисле о мешању хране са политиком и људским правима.

„Жао ми је што су морали да се затворе због бургера "ердоган". Ја волим бургере са козјим сиром“, рекао је један од становника Келна.

„Чини ми се да је сјајно да људи имају довољно храбрости да реагују на оно што се дешава у Турској и усуде се да изазову ставове те земље“, рекла је једна саговорница.

Њу су подржали други саговорници РТ. „Није ми јасно зашто неким људима прете у Турској. Тамо би требало да постоји политичка слобода и слобода говора. У Немачкој су то наша основна права“.

„Веома ми је жао што они који отворено изражавају своје ставове, у овом случају помоћу бургера, морају да затворе свој посао због претњи“, закључио је становник Немачке.