Уринирање туриста угрозило Зелено језеро

12-05-2016 10:33:08 | | / vostok.rs |


Mештани су се жалили да вода постаје све тамнија и затражили су од власти да ограничи број туриста који посећују језеро.

Зелено језеро у аустријској савезној држави Штајерској је јединствено место које се издваја по лепоти својих смарагднозелених вода. То би, међутим, ускоро могло да се промени, јер недостатак тоалета на обали узрокује да велики број туриста обавља своје физиолошке потребе у језеру, што утиче на квалитет воде, пише британски лист „Дејли мејл“.

Више од 100.000 људи посетило је Зелено језеро у 2015. години. Ово дивно место постало је омиљено за планинаре и кампере, делимично и због подводног света који крије. На дубини која достиже 12 метара, ово језеро крије бујну вегетацију.Међутим, мештани су се жалили да вода постаје све тамнија и затражили су од власти да ограничи број туриста који посећују језеро.

У ствари, они су већ предузели кораке, а од 1. јануара забрањено је пливање и роњење у језеру.

Још једна претња је све већа репродукција алги, али стручњаци кажу да се овај проблем решава сам од себе. Доласком зиме алге нестају јер не преживљавају температуру од —10 до —20 степени Целзијуса.