На ауто-путу за Кримски мост пронађен ћуп са сребрњацимa

19-05-2016 10:11:23 | | / vostok.rs |


У Краснодарском крају Русије, на месту где се гради ауто-пут који води ка мосту преко Керчки мореуза, археолози су пронашли ћуп, пише на сајту Кримског моста.

„У предграђу древног села пронађен је ћуп са сребреним новцем — 15 примерака укупне тежине веће од 300 грама, који су сакривени у керамичкој посуди“, наводи се у тексту. Научници претпостављају да су монете исковане у Шпанији средином 17. века.

Археолози раде на различитим деловима будућег ауто-пута. Истражено је више од пет хектара древног села и гробница. Проналазак научника се датира различитим историјским периодима од 3. и 2. пре нове ере, до 17. и 18. века. Између осталог, они су открили оружје раног бронзаног века, античку керамику, украсе из 17. и 18. века.

У овом тренутку се проучавају остаци насеља из периода Римске империје. Пронађени су темеље кућа и просторија, места за производњу рукотворина.

„По слојевима Хазарског каганата и античности надамо се да ћемо открити древност Таманског полуострва, од пре колонизације Грка“, испричала је шефица Катедре за археологију и историју старог века Јужног федералног универзитета Алексеј Кијашко.