Туристички Оскари Бањалуци и "Бањи Врућици"

30-04-2014 12:25:15 | | / mojenovosti.com |

БЕОГРАД- У Београду је јуче свечано уручен туристички Оскар "Златно туристичко срце" најуспјешнијима у угоститељству и туризму у југоисточној Европи, међу којима је Београд проглашен за најбоље туристичко мејсто, а Бањалука за најгостољубивији град у овом региону.
У оквиру туристичке акције, коју је организовао Међународни центар за развој туризма и угоститељства "SACEN International" у Хотелу "Славија", "Бања Врућица" из Теслића добила је признање шампиона здравственог туризма.

У име града Бањалука признање је примио директор бањалучке Туристичке организације Остоја Барашин, а за "Бању Врућицу" извршни директор за здравство ове установе Драженко Вуковић.

Представници Туристичке организације Бањалуке су на свом штанду уприличили дегустацију аутохтоних бањалучких бредова и специјалитета, међу којима се истицао бањалучки ћевап, сир "трапист", вина винарије Јунгић, као и бањалучко пиво "Нектар".

Манифестацију је отворио директор Департмана за последипломске студије и међународну сарадњу београдскох Универзитета Сингидунум Слободан Унковић, који је истакао да све садашње прогнозе говоре да ће земље југоисточне Европе у будућности биљежити раст у туризму, и то изнад свјетског и европског просјека, због повољних услова за туризам у региону.

Предсједник "SACEN"-а Драган Глигоријевић саопштио је да је Управни одбор ове организације прихватио иницијативу предсједника Владе Србије Александра Вучића да се при кабинету премијера образује Национални савјет за туризам, те изразио задовољство што је ова дјеалтност поново добила своје ресорно министарство.

Окупљене туристичке посленике је испред Свјетске туристичке организације поздравила Љубица Милојевић, која је истакла да се Београд враћа на свјетско туристичко тржиште и да постаје туристичка метропола.

Када је ријеч о осталим добитницима, Турска је добила награду за најбољу туристичку дестинацију, Дубровник у Хрватској је шампион културног туризма у региону, хотел "Белведере" у Охриду у Македонији изабран је за шампиона породичног хотелијерства, етно-село Бабина Река у Србији за шампиона етно-туризма, а "Ћатовића млини" из Мориња у Црној Гори за најбољи ресторан.

Београдска туристичка агенција "Kon Tiki Travel" добила је признање као најбоља туристичка агенција југоисточне Европе, Угоститељско-туристичка школа Врњачка Бања из Србије проглашена је установом године у науци и образовању, а "Istok Legat" Порторож добио је титулу интернационалног витеза кулинарства.

Иако је био најављен, манифестацији није присуствовао премијер Србије Александар Вучић, због обавеза.

Међународна туристичка патрола "SACEN International"-a посјетила је у протеклом периоду у оквиру ове акције Србију, БиХ, Хрватску, Словенију, Црну Гору, Македонију, Турску, Румунију, Бугарску, Тунис, Малту и Грчку, након чега је међународни стручни жири изабрао најбоље.