Отворен нови погон концерна "Свислајон"

04-05-2014 02:29:16 | | СРНА/ capital.ba/ mojenovosti.com |

НЕВЕСИЊЕ, Предсједник Републике Српске Милорад Додик и већински власник концерна „Свислајон“ Родољуб Драшковић јуче су у Невесињу свечано отворили нови погон прехрамбене индустрије, у коме ће до краја године бити запослено више од 100 радника.

Додик је захвалио Драшковићу што је уложио милионска средства за реализацију овог пројекта, који ће за ову неразвијену општину значити много, те истакао да ће републичке институције увијек подржавати ову и сличне компаније које доприносе развоју Републике Српске.

„Драшковић је одржао ријеч дату прије једанаест мјесеци, успио је да отвори овај објекат, најављујући нове инвестиције. То је овдје сигурно почетак великог инвестиционог захвата, који је Драшковић почео 2008. године у Херцеговини“, рекао је Додик.

Додик је напоменуо да Драшковић није оклијевао да дође у готово немогуће услове за пословање, да од многих из локалне средине није био прихваћен, али да је својом упорношћу, ентузијазмом и професионалним односом према компанији и радницима показао на који се начин могу обезбиједити нова радна мјеста.

Предсједник Српске је истакао да Херцеговина, осим енергетике, постаје и стратешко подручје за развој прехрамбене индустрије.

„Херцеговина добија још један печат, а то је да постаје један од најважнијих регионалних центара прехрамбене индустрије. Оно што се намјерава инвестирати несумњиво ће показати да Херцеговина, поред енергетике и услова за производњу струје, има одличне претпоставке за сировинску базу за прехрамбену индустрију“, рекао је Додик.

Он је истакао да Невесиње овим пројектом не добија само радна мјеста, већ и једну нову технолошку култури и нову технолошку визију. „Ми Драшковића не сматрамо страним, већ домаћим инвеститором, нама требају наши, домаћи људи, који поред пословних интереса имају и емоцију да желе да остану на овим просторима“, истакао је Додик.

Драшковић је подсјетио да је у цјелокупан пројекат уложено око седам милиона евра из властитих средстава „Свислајон“ Требиње, те изразио задовољство што је у планираном року, од осам мјесеци, погон почео са радом и што ће велики број Невесињаца наћи посао у овој фабрици.

Власник концерна „Свислајон“ напоменуо је да је у Невесињу изграђен и дистрибутивни центар за цијелу Херцеговину, те да ће се фабрика развијати темпом инвестиционих могућности.

„Радимо сами, без ичије помоћи и кредита. У старту ће у једној смјени бити запослено 70 људи, освајањем тржишта биће запослено више од 200 људи, а имамо фабрички простор и за наставак инвестиција, купили смо грађевински простор да проширујемо фабрику“, додао је Драшковић.

Он је најавио да ће за мјесец дана почети реализација једног од највећих пројеката прехрамбене индустрије у посљедњих неколико година – изградња нове фабрике „Свислајон Требиње два“, у коју ће бити уложено више десетина милиона евра, чиме ће се створити услови за додатних неколико стотина радних мјеста.

Према његовим ријечима, тај пројекат требао би да буде завршен до краја 2015. године и да запосли више од 600 људи.

Привредна комора Републике Српске недавно је прогласила „Свислајон“ најуспјешнијим привредним колективом у Србској.

Начелник општине Невесиње Момчило Шиљеговић изразио је захвалност Драшковићу што се несебично заложио за ову општину, не заборавља родну Херцеговину и доприноси да омладина не одлази са ових простора.

Он је истакао да на овај начин Невесиње постаје један од значајних центара прехрамбене индустрије и да се стварају услови за њен даљи развој.

Предсједник Српске и Драшковић позвали су све успјешне Херцеговце који живе у другим крајевима да улажу у крајеве из којих су потекли, јер се само домаћим инвестицијама и домаћом памећу може успјешно развијати.

Ово је прва инвестиција у Невесињу од 1984. године.

Свечаној церемонији отварања погона у Невесињу присуствовали су и Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије и велики број привредника са подручја Херцеговине, Републике Српске и Србије.

Овај пројекат у Невесињу обухватао је реконструкцију хале и куповину савремене опреме, те остале неопходне радове, а са нових линија у продају ће бити пласирани тетрапак сокови, воћни напици и нектари, те алкохол, уз познате брендове компаније – виљемовку, дуњу и кајсију, као и мајонез, кечап, џем и мармелада.

Са новозапосленим радницима, од којих је један број био на обуци у Милановцу, првих мјесец дана радиће стручњаци из тог града који ће пратити процес производње.