Клизиште у Бањалуци, пораст водостаја ријека

04-05-2014 02:42:50 | | / mojenovosti.com |

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - У Улици Србских рудара у Бањалуци појавило се клизиште које угрожава једну кућу, а припадници Цивилне заштите упућени су на лице мјеста да утврде степен угрожености, саопштено је данас из Републичке управе цивилне заштите /РУЦЗ/.
У протекла 24 часа на подручју Бањалуке пало је 37,9 литара кише по метру квадратном.

На подручју oпштине Прњавор водостај Укрине је у порасту и ова ријека је почела да се излива у приобалном подручју у мјесту Присоје у Мјесној заједници Кулаши. Рјечица Лишња се излива у приобалном подручју у насељу Ратковац, али за сада нема угрожених домаћинстава.

На подручју општине Нови Град у протекла 24 часа пало је 22 литра кише по метру квадратном, а водостај ријеке Уне у 7.00 часова износио је 316 центиметара.

Водостај ријеке Врбас у Делибашином селу на хидролошкој станици достигао је 315 центиметара, што је за 65 центиметара више у односу на квоту редовне одбране од поплава.

У општини Језеро водостај ријека Пливе и Јошавке је у порасту, поплављена је бензинска пумпа, амбуланта је заплављена и поново су се појавиле подземне воде у мјесту Љољићи.

У општини Модрича дошло је до изливања потока Љубијача, при чему су угрожене двије куће, као и потока Лукавица у насељу Бушлетић у Добоју, због чега је у прекиду саобраћај према насељу Сјенина Ријека.

Подземне воде и бујице на мањим потоцима направиле су штете на пољопривредним површинама, које ће бити накнадно утврђене.

Водостај ријеке Босне у Модричи је 210 центиметара, што је 40 центиметара више у односу на претходно мјерење.

У општини Брод на сектору три, Ивањско поље, и даље је на снази редовна одбрана од поплава.

Водостај ријеке Саве у Броду је 674 центиметара, а у Шамцу 584 центиматара.

На подручју добојске регије киша и даље пада, а у протекла 24 часа пало је 34 литра по метру квадратном.