Дјевојчица из Требиња пише и чита уназад

04-05-2014 06:41:11 | | mojahercegovina.com/ mojenovosti.com |

Десетогодишња Ангелина Бурани из Требиња писање је научила најприје с лијеве на десну страну, али је истовремено свој, али и већ написани текст одувијек могла читати с обје стране.

Овај Ангелинин таленат је примијетила учитељица неколико мјесеци након што је с цртања и пресликавања слова у првом разреду почело градиво другог разреда у коме су учили писање, пишу “Независне”.

“Њена способност да текст чита нормално је и нас у почетку навела на помисао да она тако и пише, јер је Ангелина одувијек била толико бистро дијете да супруг и ја никада нисмо имали обавезу да радимо с њом, већ само да преконтролишемо оно што би она у коначници урадила беспријекорно, тако да је све примијетила учитељица”, присјећа се Ангелинина мама Ружица.

Каже да су се након разговора с педагогом и родитељи и наставници увјерили да није у питању поремећај, већ дар који се развио дотле да Ангелина данас једнако чита и пише са десне на лијеву и с лијеве у десну страну.

“Ми смо се брзо увјерили да је у питању један дар, за који морам да кажем да није и једини у нашој школи, јер имамо и једну дјевојчицу која изврсно рецитује уназад”, каже Далиборка Кринић, педагог Основне школе “Вук Караџић”, коју похађа ова посебно надарена дјевојчица.

Ангелина, треће дијете срећне породице Бурани, у којој су, осим тате и маме, још једна њена сестра и три брата, себе не сматра посебном дјевојчицом, већ и данас скрива таленат, сматрајући да ни по чему не треба да се издваја од другара.
Каже да све савладава с лакоћом, па је тако сама научила и знаковни језик за глухонијеме особе.

“Веома волим језике и да причам с људима, тако да имам једног глухонијемог познаника Милутина, с којим сам јако жељела разговарати, па сам уз његову помоћ научила и овај језик, али ми је и омиљени предмет у школи енглески језик”, каже нам Ангелина.

Иако већ одавно пише искључиво са десне на лијеву страну, када је љута или тужна враћа се, каже, старој навици да пише у обрнутом правцу, јер је то смирује.