Босић: Објавити податке о имовини свих политичара

05-05-2014 06:20:02 | | / mojenovosti.com |

БАЊАЛУКА- Србска демократска странка /СДС/ сматра да треба објавити податке о имовини свих политичара и високих функционера у Републици Србској, изјавио је лидер ове странке Младен Босић.

Босић је нагласио да је бањалучки Окружни суд обавијестио СДС да се води спор између удружења "Транспаренси интернешнел" БиХ и Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, јер је Управа одбила дати податке о власништву и имовини лица за које су тражени, а очигледно је "да је ријеч о политичарима и разним функционерима".

"Тај спор се води више година. Окружни суд Бањалука је затражио од мене, Огњена Тадића и Вукоте Говедарице да се изјаснимо да ли пристајемо да наши подаци буду објављени јавно или не", истакао је Босић и додао да му није познато ко су остали функционери који су добили такав захтјев од суда.

Он је додао да очекује од суда да донесе одлуку која ће бити у корист транспарентности имовине свих функционера Србској.

"Надамо се да суд неће бити на страни оних који ту имовину крију...Ја, Тадић и Говедарица доставили смо суду захтјев да пресуди у корист `Транспаренси интернешнела`", истакао је Босић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Босић је рекао да СДС очекује да буду објављени подаци о имовини не само ове тројице функционера СДС-а, већ и високих функционера СНСД-а Милорада Додика, Николе Шпирића и осталих.

Он је додао да ће СДС, уколико дође на власт у октобру, тражити да се достави списак имовине коју функционери из Републике Српске посједују у Србији, на Кипру, у Монаку и осталим дестинацијама.

Босић је рекао да је у току сједница Предсједништва СДС-а на којој се разматра актуелна политичка ситуација у погледу припрема за предстојеће изборе и распореда на политичкој сцени. "Сваким даном постаје јасно да је ријеч о једноставном избору - за и против промјена у Републици Србској", навео је Босић.

Он је рекао да је Предсједништво СДС-а донијело закључак којим се хитно тражи од свих локалних власти, гдје је ова странка на власти, да зауставе процес било каквих повећања плата или да их, тамо гдје је то већ учињено, врате на стари ниво.

Босић је апеловао да Влада Републике Српске "схвати ситуацију у којој се налази највећи број грађана Српске и да не провоцира грађане додатним одлукама о повећању функционерских плата".