Бања Лука: Извршена свечана примопредаја просторног плана

06-05-2014 01:06:42 | | СРНА/ Фронтал.РС/ mojenovosti.com |

Представници Института за грађевинарство и фирме "Пројект" уручили су данас званичницима Бањалуке документ Просторног плана града, којим су дефинисани основни циљеви и принципи развоја.

Приликом примопредаје Просторног плана, истакнуто је да је овим документом омогућен континуитет позитивне политике, створено повољно окружење за потенцијалне инвеститоре, те да је плански усмјерен даљи развој града.

Начелник Одјељења за просторно уређење града Бањалуке Мира Софиљ рекла је новинарима да је доношење Просторног плана, као стартешког развојног документа који се доноси на период од 20 година, најзначајнија активност Одјељења у протеклих више од годину дана.

Она је навела да је Одјељење за просторно уређења, као носилац припреме израде овог документа, интензивном сарадњом са надлежним институцијама које учествују у планирању простора постигло значајне резултате.

"Ти резултати се огледају првенствено у чињеници да је 13. септембра 2013. године Скупштина града Бањалуке усвојила Нацрт просторног плана града, који је уз извјештај о стратешкој процјени утицаја на жовотну средину био изложен на јавни увид", додала је Софиљова.

Она је нагласила да је Просторним планом утврђена основна планирана намјена површина, мрежа насеља и центара урбаног и руралног карактера и њихово повезивање.

Софиљова је рекла да је Бањалука у територијалној организацији Републике Српске највећа територијална јединица са површином од 1.239 километара квадратних, а коју чине 57 мјесних заједница.

Директор фирме "Пројект" Бањалука Мирослав Вујатовић рекао је да је ово један од најбољих стратешких докумената развоја града Бањалуке.

"Акценат овог плана посебно је стављен на руралне дијелове града са циљем да се задрже млади људи, обнове школе и омогући запошљавање младих", рекао је Вујатовић.
Он је додао да Бањалука као град има велику и добру перспективу и додао да је у израду уложено 795.000 КМ.