Србија да сачува став да не уводи санкције Русији

06-05-2014 04:57:28 | | СРНА/ mojenovosti.com |

БЕОГРАД - Премијер Србије Александар Вучић представио је високом европском комесару за проширење Штефану Филеу план Србије за напредовање ка ЕУ, те додао да је молио да Србија сачува свој став да не уводи санкције Русији, због украјинске кризе.
"Ја сам поновио став Србије да подржава територијални интегритет сваке земље чланице УН, и Украјине, али да из много разлога, историјских, традиционалних и других, ако хоћете, молио сам да Србија сачува свој нешто другачији став у односу на друге земље и не уводи санкције Русији", рекао је Вучић.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са Филеом истакао да су разговори са Филеом били тешки, јер се разговарало о бројним тешким задацима који су пред Србијом, те додао да је Филе на веома коректан начин износио ставове ЕУ.

Вучић је рекао да Филеу дугује захвалност за поштовање Србије, њених ставова и суверенитета и што је умио да трпи можда оно што му се није допало, а што је чуо на састанку.

Вучић је рекао да је изнио Филеу план Србије да посао у вези са европским интеграцијама заврши у најкраћем могућем року, а све остало ће зависити од држава чланица.

"Србија не обећава немогуће ствари, али Филе зна да смо оно што смо обећали и урадили", рекао је Вучић.

Он је најавио у наредна два мјесеца, прије краја јуна, велики скуп у Београду, значајан и за цијели регион, те поручио да ће Србија важним економским законима и реформама поправити бизнис амбијент, како би више и домаћих и страних инвеститора улагало у Србију.

"Очекујем да се Србија представи целом свету као земља пред којом су будућност и велики успеси", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је изузетно важно да што хитније буду отворена поглавља 23 и 24 у преговорима са ЕУ, која се односе на владавину права и слободе и борбу против корупције, јер су она важна на путу остварења правне државе и владавине права.

Филе је изјавио да је у разговору са Вучићем поменута и Украјина, те да је он поновио да ЕУ поштује став Србије као суверене земље.

Он је навео да ће сам процес односа Београда и Приштине бити условљен феноменом помирења, а у наставку разговора двије стране треба да рјешавају питања од заједничког интереса.

Филе је рекао да са Вучићем дијели исти циљ, односно да се омогући грађанима Србије да осјете корист и предности процеса придруживања Европи већ сада, током његовог трајања, а не тек на крају тог процрса.

Он очекује да ће до краја грчког предсједавања, до краја јуна, Србија израдити акциони план за поглавља 23 и 24, као и да ће до тада бити окончан скрининг чак 18 поглавља, а да ће 2015. године бити отворени преговори о поглављима 23 и 24.

Према његовим ријечима, услађивање закона Србије са правним тековинама ЕУ је важно, али је битан квалитет и мора се узети у обзир стање у Србији.

Филе је рекао да без обзира да ли ће у новом сазиву Европске комисије постојати комесар за проширење или не једна ствар остаје јасна - политика проширења је кључна и биће настављена.