Зворнички сувенири доспјели у Америку

06-05-2014 04:58:25 | | СРНА/ mojenovosti.com |

Туристи који посјете Зворник у сувенирници могу купити велики број сувенира и ручних радова, а неки од њих су доспјели у Америку и на Корејско полуострво.
Представник Туристичке организације општине Зворник Љиљана Тохољ рекла је да су сувенири ручно рађени и уникатни, а најчешћи мотиви су Зворничка капија, мост краља Александра Првог Карађорђевића, неки од многобројних стећака или римски каменолом.

Tохољева је рекла новинарима да Tуристичка организација за излагање рукотворина и сувенира у сувенирници не узима никакву накнаду.

Она каже да сувенирница има 950 сувенира и ручних радова, које је израдило 30 лица из зворничке општине, те из Бијељине, Tеслића, Лознице, Осмака, чије рукотворине такође носе ознаку Зворника.

У оквиру Tуристичке организације општине Зворник прије четири године отворена је сувенирница у којој креативни Зворничани могу да изложе и понуде на продају туристима, али и суграђанима своје рукотворине и сувенире.

"Овдје се могу наћи флаше украшене јутом, различити магнети и привјесци, Зворничка капија и други симболи осликани на платну или јути. Аутори ових рукотворина украшавају и чокање, плоске, раде фотографије на `марше` папиру, дрвене кутије за пиће", каже Tохољева.

Она наводи да су у понуди и домаћи сапуни, везене фотографије, осликано стакло, разгледнице у малим рамовима на троношцу, флаше, шоље, чаше, торбе.

"У току прошле године у Tуристичку организацију ушло је више од стотину страних туриста, који су жељели да добију информације о Зворнику, туристичким атракцијама које могу посјетити, смјештајним капацитетима, а куповали су и сувенире, као и разгледнице Зворника", истакла је Tохољева.

Она је навела да су зворнички сувенири доспјели у Србију, Словенију, Холандију, Швајцарску, па и у Америку и на Корејско полуострво.

Осим домаћих туриста из цијеле БиХ, у прошлој години Зворник су посјећивали туристи из Србије, Словеније, Норвешке, Америке, Холандије, Чешке, Њемачке, Русије, Италије, Пољске.