Неуставно признавање диплома из Приштине

07-05-2014 01:42:54 | | СРНА/ mojenovosti.com |

БЕОГРАД - Уставни суд Србије утврдио је jуче да није у складу са Уставом и законом Уредба о посебном начину признавања високошколских исправа и вредновања студијских програма универзитета са територије Косова и Метохије који не обављају дјелатност према прописима Србије.
Устави суд одбацио је захтјев за обуставу извршења појединачних аката и радњипредузетих на основу те уредбе, што значи да остају на снази, објављено је на сајту Уставног суда.

Суд је одгодио објављивање те одлуке у "Службеном гласнику" за шест мјесеци од дана њеног доношења на сједници 30. априла. Одлуке Уставног суда ступају на снагу даном објављивања у "Службеном гласнику".

Оспорена Уредба својевремено је донесена на основу споразума између тадашњих преговарача из Приштине и Београда Едите Тахири и Борка Стефановића.

Уредбом Владе Мирка Цветковића из марта 2012. године уређује се посебан начин признавања диплома и вредновања студијских програма универзитета са територије аутономне покрајине Косово и Метохија, који не обављају дјелатност по прописима Србије.

Циљ те уредбе је био да утврди права у погледу наставка образовања, односно у погледу запошљавања дипломаца са Косова и Метохије за вријеме важења Резолуције 1244 Савјета безбједности УН.