Конкретизовати нацрт платформе о проблемима мањина

07-05-2014 08:30:46 | | / mojenovosti.com |

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић сматра да Нацрт платформе о проблемима националних мањина БиХ дјелује као прилично формалан, због чега је важно предвијети конкретне кораке за побољшање статуса националних мањина и прецизирати изворе финасирања.
Након састанка са представницима Савеза националних мањина Републике Српске, Радојичић је рекао да Нацрт дјелује као опширан документ са мало конкретних ствари, при чему Република Србска има своју надлежност и уређује ова питања својим актима и одлукама.

Радојичић је новинарима у Бањалуци рекао да ће у наредним данима бити још консултација око става Републике Српске и било би добро да Савез националних мањина Републике Српске и Савјет националних мањина Народне скупштине Републике Српске, те представници Владе постигну сагласност о заједничком ставу припадника националних мањина и представника извршне и законодавне власти о овом документу.

"То је документ који се већ три године припрема са доста потешкоћа, као стратешки документ за питања националних мањина у БиХ. У њега су укључени представници власти у Републици Србској, Савеза националних мањина Републике Српске и Савјета националних мањина Народне скупштине Републике Српске", навео је Радојичић.

Према његовим ријечима, у сваком документу стратешке природе на нивоу БиХ треба поштовати свачије надлежности, те се мора водити рачуна о уставном уређењу.

Он је рекао да је данас било ријечи и о будућим планским активностима Савеза националних мањина Републике Српске и Савјета националних мањина Народне скупштине Републике Српске. "Поздравио сам побољшану комуникацију између Савеза и Савјета и одборника из реда националних мањина", додао је Радојичић.

Предсједник Савеза националних мањина Републике Српске Фрањо Ровер сматра да предложена платформа има доста мањкавости које треба отклонити.

Он је за 14. мај најавио састанак Савеза националних мањина Републике Српске и Савјета националних мањина Народне скупштине Републике Српске са представницима Владе, гдје ће изаћи са јединственим приједлогом.

"Националне мањине морају у потпуности бити укључене у израду платформе", истакао је Ровер.