Без привремене мјере на одлуку владе о пребивалишту

07-05-2014 08:36:12 | | / mojenovosti.com |

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић сматра да Уставни суд БиХ не би требало да донесе привремену мјеру у вези са одлуком Владе Српске о пребивалишту, иако је увијек скептичан када се отвори питање овог суда.
Наводећи да није упознат са природом захтјева члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића, Радојичић је рекао да је Уставни суд БиХ закрчен захтјевима, од којих је доста поднио управо Комшић.

"Да не раде ништа, већ само рјешавају његове захтјеве, имали бисмо довољно посла. Неколико његових захтјева стоји неријешено већ неколико година у Уставном суду БиХ, који је већ сада, кроз апелације грађана, толико затрпан да не може бити ажуран", рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да већ сада расте број предмета у односу на број годишњих донесених одлука и овај суд не може више ажурно да прати, јер је отворио политику, која није уређена законом, већ интерним правилима да се готово на сваку одлуку редовних судова у БиХ грађани жале Уставном суду БиХ.

Радојичић је истакао да је Уставни суд БиХ ушао у домен нечега што би у другим земљама била надлежност врховног суда и тиме онемогућио себе да може да одговори на захтјеве грађана.

"Уставни суд БиХ има такав састав да се у већини предмета унапријед може предвидјети резултат гласања, јер је двоје судија из реда бошњачког народа која су дошли из конкретне политичке опције, те странци који погледају шта је став међународне заједнице о појединачном питању", додао је Радојичић.

Из Предсједништва БиХ прије два дана је саопштено да ће Комшић упутити апелацију Уставном суду БиХ поводом доношења Одлуке Владе Републике Српске о вршењу провјере тачности и истинитости података приликом пријаве пребивалишта на територији Српске.

Влада Републике Српске донијела је ову одлуку 17. априла и она има привремени карактер.