Србски народ значајно допринио изградњи слободне Европе

08-05-2014 03:29:37 | | СРНА/ mojenovosti.com |

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је честитку грађанима Републике Српске поводом Дана побједе над фашизмом и Дана Европе, истичући да је србски народ значајно допринио стварању слободне и демократске Европе и изградњи данашњег демократског свијета.

Цвијановићева је у честитки истакла да побједа над фашизмом у Другом свјетском рату представља једно од највећих цивилизацијских достигнућа у цјелокупној људској историји.

"То је дан када се са поносом сјећамо свих који су своје животе дали у одбрани слободе и људског достојанства", истакнуто је у честитки премијера Српске.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се као сјећање на 9. мај 1945. године, када је у Европи завршен Други свјетски рат, у којем је страдало око 50 милиона људи.

Истог дана, 9. маја, широм ЕУ слави се Дан Европе, као подсјећање на дан када је француски министар иностраних послова Роберт Шуман 1950. године представио свој приједлог, познат као "Шуманова декларација", која је поставила основне темеље на којима је изграђена ЕУ.