CIA годинама користи хрватске аеродроме, а Загреб као своју базу

08-05-2014 05:19:18 | | Факти/ Фонд Стратешке Културе/ mojenovosti.com |

CIA је из Загреба организовала превоз неколико тона оружја из војних складишта побуњеницима у Сирији. Летови из Загреба обављани су авионима јорданске компаније, а у организацији тајне службе

Амерички тајни агенти годинама користе хрватске војне и цивилне аеродроме, а слетања авиона CIA посебно су учестала у последње три године од када је почело „арапско пролеће“, пише загребачки „Јутарњи лист“.

Углавном користе аеродроме у Сплиту и Дубровнику и војни аеродром у Удбини. Тај аеродром Американци, на који без проблема могу слетети амерички транспортни авиони, користе за пребацивање својих специјалних снага.

Аеродром се налази на идеалном месту и све операције су добро скривене од очију јавности.

Американцима су посебно занимљиви аеродроми на обали као међустаница за пребацивање њихових сарадника који одлазе у тајне операције.

Лист наводи да се то потврдило управо у случају „арапског пролећа“ када је управо CIA из Загреба организовала превоз неколико тона оружја из војних складишта побуњеницима у Сирији. Летови из Загреба обављани су авионима јорданске компаније, а у организацији тајне службе.

Према писању „Јутарњег листа“, прошле седмице у Сплит је слетело 30 припадника америчке Агенције, али не због тајне операције у Хрватској, већ су били на пропутовању за Велику Британију.

Хрватска је своје аеродроме и ваздушни простор за авионе CIA отворила још 2006. године. Тада су у два наврата на аеродром „Ћилипи“ слетели авиони који су учествовали у америчкој операцији превоза особа осумњичених за тероризам.

Да је Хрватска један од најприврженијих америчких савезника у Европи, те да две земље имају дугогодишњу квалитетну обавештајну сарадњу потврђује и извештај хрватског Министарства одбране у којем се наводи да су САД главни стратешки савезник и партнер Хрватске на подручју безбедности и одбране.

CIA, осим за пребацивање својих агената, Загреб користи као своју шпијунску базу.

У америчкој амбасади САД у Бузину смештена је база NSA и CIA, што се наводи и у документима које је разоткрио Едвард Сноуден, наводи „Јутарњи лист“.