Промоција херцеговачке производње и радиности

09-05-2014 08:18:43 | | Моја Херцеговина/ mojenovosti.com |

Други пут заредом у Гацку се одрзавају Дани кошуте, туристичка манифестација у славу аутохтоног цвета, а са циљем да се промовишу туристичка и гастро понуда овог краја.

На око двадесетак штандова посетиоци су могли да виде, али и да пробају, домаће сиреве и кајмак, пчелиње производе, разне врсте ракија, али и да погледају ручне радове као и употребне и украсне предмете, пре свега од дрвета.

Из Требиња је у Гацко, на Дане кошуте, дошао Божо Влачић. Већ пет година се бави производњом и прерадом смокава. Каже да са плантаже од 500 стабала ове године очекује принос око 10 тона.

“Требиње има око 6,5 хиљада стабала смокве, и то је наша шанса за развој привреде. На нашој плантажи бербу почињемо од друге половине јуна, а завршавамо негде у новембру. Што се тиче пласмана не можемо да се пожалимо. Квалитетни производи увек нађу пут до купца. Наши производи се могу наћи у продавницама здраве хране у свим већим градовима у земљи.“ каже Божо Влачић.

Роловани сир је заштитни знак газдинства Говедарица из Гацка, који је својим квалитетом прокрчио себи пут све до Чикага у Америци. Кажу да су једини у регији који се баве производњом овог укусног и визуелно атрактивног специјалитета. Месечно произведу између 400 и 500 кг сира, али је потражња знатно већа, стога планирају да прошире производњу. У понуди су обични роловани сир, затим са маслинама, из меха, са шункарицом и са пршутом који је и најскупљи и кошта 21 марку по килограму.

Из Билеће је са експонатима израђеним у дрвету дошао Јанко Вучић. Израђује иконе, сувенире, гусле, слике у дуборезу, статуе. Прича нам да је сасвим случајно почео да се бави овим послом од кога се некада могло живети, а данас је ситуација много тежа:

“Људи немају пара. Куповна моћ је опала. Највише предмета купе наши људи који живе у иностранству, па се моји радови могу наћи од Русије до Канаде.” Каже да на израду једног експоната, и показује нам фигуру која осликава живот у Херцеговини, може да потроши четири до пет месеци рада. Адекватну новчану противвредност не може за то никада да добије, па зато, тврди, нема интересовања младих људи да се баве овим послом.

Лепо време и пазарни дан допринели су да посета буде веома добра, мада су људи висе гледали него што је било неке конкретне куповине.

Сви учесници су сагласни да су манифестације оваквог карактера веома корисне, пре свега као подршка приватној иницијативи, али и промоцији домаће производње и радиности.

Иако су се организатори, Туристичка организација општине Гацко, надали да ће одзив, поготово занатлија и малих привредника из околних градова бити и већи, ипак не крију задовољство како одзивом, тако и посетом.