Војислав Шешељ критично, смршао 23 килограма, одбија хемотерапију?

10-05-2014 12:32:08 | | Фонд Стратешке Културе/ mojenovosti.com |

Лидер Српске радикалне странке и оптуженик у Хашком трибуналу Војислав Шешељ налази се у веома лошем здравственом стању, опасном по живот. Његов боравак у Хагу постао је прави кошмар, он је одбио да прима хемотерапију и за шест месеци је смршао преко 23 килограма, јавља Телеграф.рс.

Здравствено стање Шешеља из дана у дан у затворској јединици Хашког трибунала је све лошије, због чега лекари упозоравају да је лидер радикала животно угрожен.

Он је, према речима њему блиских особа, изложен правој тортури у Шевенингену и једини је затвореник који нема право на посете пријатеља, већ код њега могу да дођу само чланови породице и особе из његовог правног тима Немања Шаровић и Милан Терзић. Због свега тога Шешељ је одбио да прима хемотерапију и храни се само куваним поврћем.

Лидер радикала је због карцинома на дебелом цреву морао да се подвргне лечењу хемотерапијом, али је примо само једну дозу, након које је одустао због јако лошег третмана који има у болници.

Шешељ је, када је кренуо на третман хемотерапијом, био одлуком Трибунала у Хагу, тотално изолован, иако поседује писани документ да није претња по друге затворенике и људе.

Одведен је тада без најаве у болницу за коју нико није знао и у њој је подвргнут хемотерапији под туђим именом, а држан је у соби “три са три” у којој има само један кревет. У исто време, његовој породици је било забрањено да га види!

„Војислав Шешељ је животно угрожен, његово стање је јако лоше. Упркос томе, и даље је ведар духом. Трагови болести и лоших услова су видљиви на њему, јер је за 6 месеци смршао читавих 23 килограма! Требало је да прими 12 циклуса хемотерапије, али је ишао само на једну“, каже за Телеграф Немања Шаровић.

Он каже да лидера радикала у животу држи још његова снажна воља и рад, јер устаје веома рано и креће да ради, пуно чита и ментално је изузетно јак.

„Једном приликом ми је рекао: “Не бој се, ја сам искусан робијаш, а тада је најважније да се не препустите и да вас не ухвати летаргија“. Он се тако понаша. Пуно пише и чита, а од нас увек тражи да му доносимо много књига, које нам приликом нашег следећег виђења врати прочитане. То га, по мом мишљењу, одржава у животу“, каже Шаровић.