Четири православна манастира близу Москве која вреди посетити

14-08-2016 08:31:10 | | Савино-Сторожевски манастир / Lori/Legion-Media/ vostok.rs |


У последње две деценије велики број људи окренуо се вери, што је довело до обнављања неколико старих православних манастира у централној Русији. Сваки од њих се одликује лепотом архитектуре и мирним окружењем. „Руска реч“ вам представља четири прелепа манастира до којих се из главног града може стићи за мање од два сата.

1. Шчегловски манастирПресветеБогородице

До града Туле, познатог по медењацима и самоварима, из Москве се стиже после двосатне вожње возом. Шчегловски манастир посвећен Пресветој Богородици изграђен је средином 19. века, недалеко од места где се у 15. веку одиграла битка између становника града и татарских освајача.

Lori/Legion-MediaLori/Legion-Media

У главној манастирској цркви, освештаној 1860. године, чува се икона Богородице Млекопитатељнице. Данас је овај храм отворен само током службе.

У манастирском комплексу налази је још неколико мањих објеката, међу њима и леп и миран врт. Може се рећи да манастир одише духом 19. века.

До манастиравозеаутобусиодМосковске железничке станице у Тули. Неколико линија иде том трасомивожња траједесетак минута. Од Туле до московске Курске железничке станице возом се стиже за око два сата.

2. Манастир Светог Пафнутија

Непосредно изван административне границе Московске области, на око 105 км од престонице, налази се Боровск, шармантан градић са 12.000 становника. Оближњи манастир Светог Пафнутија (познат и као Пафнутијев манастир) саграђен је средином 15. века недалеко од ушћа реке Истреме у реку Протву и представља привлачну дестинацију за туристе.

Lori/Legion-MediaLori/Legion-Media

Свети Пафнутије, син покрштеног Татарина, био је вредан монах, пун љубави и саосећања за друге. Подвизавао се 63 године и основао манастир у Боровску 1444. године. Првобитна камена црква имала је иконе које је насликао Дионисије, један од највећих руских иконописаца.

Окружење манастира је прелепо. Предлажемо вам да прошетате од железничке станице до манастира и уживате у атмосфери малог руског града.

До Боровска се долази приградским возовима са Кијевске станице у Москви. Пут траје око сат и 45 минута.


3.
Савино-Сторожевски манастир

Lori/Legion-MediaLori/Legion-Media

Градић Звенигород удаљен је око 65 км од Москве. Постао је познат у време када је у њему чувени писац Антон Павлович Чехов радио као лекар, а најважнија градска знаменитост је Савино-Сторожевски манастир из 14. века.

Основао га је Сава Сторожевски, ученик руског светитеља Сергија Радоњешког. Манастир чини импозантан скуп грађевина, укључујући и главну цркву Рођења Пресвете Богородице. Руски цар Алексеј Михајлович је 1650. године изабрао овај манастир за резиденцију коју је користио када је боравио ван Москве. До данас је сачувана његова царска палата од белог камена.

Lori/Legion-MediaLori/Legion-Media

Манастир је делимично разрушен у време совјетске власти, али сада је у целости реновиран. Налази се на врху брда. До њега се из центра града пешке може доћи за двадесетак минута. Има пекару, кафе и видиковац са кога се пружа изванредан поглед на околину, па вам препоручујемо да до њега кренете пешке, и да се са брда спустите ка реци Москви. Ту се налази и извор. Многи верници долазе да се три пута погрузе у њега. Ипак, морамо вас упозорити да је вода ледена, чак и лети.

Са Белоруске железничке станице у Москви постоје редовни поласци приградских возова до Звенигорода. Путовање траје сат времена.


4.
Новојерусалимски манастир

Lori/Legion-MediaLori/Legion-Media


Новојерусалимски манастир налази се у граду Истра удаљеном око 40 км од Москве. Основао га је руски патријарх Никон 1656. године. Река Истра симболично представља реку Јордан, а манастирске грађевине Јерусалим. Приликом изградње Воскресенске цркве коришћени су нацрти римокатоличке цркве Светог Гроба у Јерусалиму.

Манастир је преживео Октобарску револуцију 1917. године, али су га разорили немачки нацисти у Другом светском рату. Воскресенска црква још увек се реновира. Овде се налази и веома леп музеј у коме се чувају вредна дела уметности, историје архитектуре и верског наслеђа која потичу са Блиског истока.

До Истре се може доћи приградским возовима са московске Ришке станице. Путовање траје око 30 минута.

Ађај Камалакаран,
Руска реч