Смањен број туриста у Кини због загађености

02-07-2014 01:23:16 | | Тањуг/ capital.ba/ mojenovosti.com |

Број страних туриста у главном граду Кине Пекингу смањен је 10 одсто 2013. у односу на претходну годину због високе атмосферске загађености.

Како наводе кинески медији, Пекинг је 2013. посјетило око 4,5 милиона страних туриста, што је 10 одсто мање у односу на 2012, а разлог смањења посјећености је велика загађеност ваздуха, пренио је АФП.

Први пад броја туриста у Пекингу од 2008, познатом по историјским обиљежијима као што је Забрањен град или Киниски зид регистрован је током првог семестра 2013.

Према студији туристичког удружења из Пекинга – званичне институције за надгледање туристичког сектора – пад броја туриста је резултат успореног привредног раста на свјетскм нивоу, конкуренцијом других азијских метропола и прецјењености јуана.

У студији се, међутим, подвлачи да је смањена посјећеност Пекинга посљедица загађене атмосфере.

Огромној загађености ваздуха у Пекингу која је прошле године 40 пута превазилазила границу препоручену од Свјетске здравствене организације је дат огроман медијски простор у свијету, а затварање фабрика и рестрикције продаје аутомобила су неубједљиве мјере кинеске власти у борби против загађености.

Мјере владе у циљу подстицања туризма као што је могућност боравка у Пекингу 72 сата без претходно одобрене боравишне визе нису дале жељене резултате.