Сеоски туризам враћа селу живот

03-07-2014 01:01:36 | | СРНА/ capital.ba/ mojenovosti.com |

Подручје Брода и Дервенте има добру основу за развој сеоског туризма, за који су, осим едукације становништва, потребни и подстицаји локалне и републичке власти, закључено је на састанку представника туристичких организација из ових општина и из Прњавора.

На састанку о теми „Перспективе развоја сеоског туризма на подручју општина Дервента и Брод“, који је јуче организовао дервентски Центар за локални и регионални развој, размијењена су досадашња искуства и оно што је урађено на изградњи и афирмацији развоја сеоског туризма, посебно на подручју општине Дервента.

Директор Центра за локални и регионални развој Чедомир Ћорић рекао је да су шансе у области сеоског туризма велике и да је потребно овом питању посветити далеко већу пажњу.

„Један дио посла људи су сами урадили колико су могли, направили су објекте, излетишта, објекте за спавање, имамо разноврсну понуду хране и пића. Оно што недостаје јесте увезивање све те понуде у једну цјелину, стална афирмација и новчана помоћ локалне и републичке власти“, каже Ћорић.

Директор Туристичке организације у Броду Слађана Пантић каже да су на подручју ове општине у току активности на сакупљању старих експоната, али и охрабривање становништва да се почне бавити сеоским туризмом.

„На неки начин они су већ своје производе нудили на тезгама поред пута, али наша је жеља да направимо уређен објекат и да то буде савршеније. Доста сеоских домаћинстава је уништено током рата и потребно је вријеме да се у села врати живот“, рекла је Пантићева.

Састанак, коме је присуствовало и неколико власника излетишта и одмаралишта на подручју Дервенте, одржан је јуче у Завичајној кући у Жеравцу у власништву Славка Ђекића.

Ђекић каже да је сачувана стара кућа из 1963. године и да је до сада сакупио више од 300 експоната.

„Морамо радити на промоцији свега оног што имамо. Много тога се овдје може видјети и много тога више се не користи у свакодневном животу. Неки се чуде што скупљамо старине, али то је за све нас хоби, а све више долазимо до сазнања да од тога можемо и остварити неки приход“, каже Ђекић.

У наставку дружења учесници су посјетили манастир у Бишњи и воденицу „Докића млин“.