Осам места на којима се највише осећа руски дух

11-09-2016 09:39:53 | | Крај зидина кремља Великог Новгорода / Lori/Legion-Media/ v |

Представљамо вам места где путници могу да виде културно-историјске знаменитости које ће им најбоље дочарати дух највеће земље на свету.

Овe локације изабрали смо због њиховог историјског значаја, културног и верског наслеђа, као и природних лепота. Али и зато што оличавају праву руску душу.

1. Велики Новгород

Одлично место за упознавање са почецима руске историје и верског наслеђа.

Фотографија: Lori/Legion-MediaФотографија: Lori/Legion-Media

Овај миран провинцијски град некада је био престоница прве руске државе и један од највећих европских градова.Велики Новгородје један од ретких руских градова који Монголи нису успели да освоје, због чега је постао симбол отпора страним освајачима. До данашњих дана сачувано је око 50 цркава из средњег века и каснијег периода.

2. Владимир

Дивно место за размишљање о дугој историји Русије, где се могу видети древни архитектонска споменици.

Фотографија: Lori/Legion-MediaФотографија: Lori/Legion-Media

Владимир
, једна од руских средњовековних престоница, данас је централно место туристичке руте обиласка Златног прстена. У граду се налази велики број споменика из 12. века од белог камена. Они сведоче о трајности руске државе, која је преживела бруталну инвазију монголско-татарске војске 1238. године.

3. Московски кремљ и Црвени трг

Место на коме ћете уживати у лепоти највећег града и престонице Русије.

Фотографија: Shutterstock/Legion-MediaФотографија: Shutterstock/Legion-Media

Славни трг и древна тврђава са величанственим капијама, раскошним куполама и познатом кулом-сатом представљају најпознатије симболе Русије. Пре оснивања Санкт ПетербургаМосковски кремљ
је био најзначајнији верски центар државе и дом великог кнеза Русије. Храм светог Василија Блаженог с погледом на Црвени трг вероватно је најпрепознатљивија знаменитост Русије. Трг се сматра центром и срцем самог града, јер све главне градске улице одувек полазе од њега.

4. Кишки Погост

Овде ћете разумети генијалност и одлучност руског народа.

Фотографија: PhotoxpressФотографија: Photoxpress

Удаљавање од овоземаљских брига и ингениозност су типичне особине Руса. То потврђује и ово место из 17. века,Кижи
. На острву смештеном у средини Оњешког језера налазе се три здања: звоник и две велике дрвене цркве, од којих је једна висока 37 метара и има 22 куполе. У њиховој изградњи није употребљен ниједан ексер, а показале су се као невероватно издржљиве грађевине, упркос чињеници да су начињене од прилично једноставног материјала.

5. Бајкалско језеро

Најбоље место да се уверите колико је богата разноврсност природе Русије.

Фотографија: Shutterstock/Legion-MediaФотографија: Shutterstock/Legion-Media

Најдубље слатководнојезеро
на свету симбол је раскошне природе и величанствености Сибира. Сматра се да је настало пре више од 25 милиона година. Језеро обилује бројним биљним и животињским врстама, од којих су на хиљаде њих ендемске, укључујући ретке слатководне бајкалске фоке, рибу омул и угрожену бајкалску кечигу.

6. Статуа „Мајка Отаџбина“

Споменик који сведочи о величини руских жртава током Великог отаџбинског рата.

Фотографија: Lori/Legion-MediaФотографија: Lori/Legion-Media

Једна од најчувенијих руских статуа сведочи о страдању и жртвама Русије у Великом отаџбинском рату. Управо овде, у данашњем Волгограду, тада Стаљинграду, совјетска војска пружила је отпор нацистичким снагама и променила ток рата. На врху брда са ког се пружа поглед на град, налази сестатуа
подигнута у част више од милон војника Црвене армије погинулих у најкрвавијој бици Другог светског рата.

7. Статуа „Радник и колхозница“

Поред ње можете да се подсетите научих и привредних достигнућа СССР-а.

Фотографија: Lori/Legion-MediaФотографија: Lori/Legion-Media

СССР је био „велики експеримент”, чији систем вредности овај спомених најбоље оличава. Статуа је смештена недалеко од улаза у парк ВНДХ у северном делу Москве, а била је израђена за Светску изложбу у Паризу 1937. године. Људима са Запада и остатка света ова скулптура вероватно је најпознатија као симбол највећег руског филмског студија „Мосфилм“.

8. Бородино

Овде ћете доста научити о јуначкој прошлости Русије и њеном учешћу у ратовима против Наполеона.

Фотографија: TAСС/Александра МудрацФотографија: TAСС/Александра Мудрац

Историја Русије увек је била веома бурна, а
Бородиноје један од најбољих примера. Ту се одиграла најкрвавија битка у ратовима против Наполеона, што је описао Толстој у свом најпознатијем делу „Рат и мир“ и од тада овај догађај има велики утицај на дух руског народа. То је био прави покољ. Толстој описује битку као моралну победу Русије, јер се њена војска супротставила армији која се сматрала непобедивом.

Џо Крешченте,
Руска реч