Преминуо велики руски сликар Павел Риженко, духовни брат Игора Стрелкова

18-07-2014 12:41:04 | | Факти, фото: Факти/ mojenovosti.com |

Заслужни сликар Русије Павел Риженко, један од водећих мајстора Студија војних сликара „Греков“, изненада је преминуо у 44. години.

„Ово је огроман, ненадокнадив губитак за културу армије, целу сликарску заједницу. Павел је био не само талентован и активан човек, он је умногоме био душа Студија војних сликара, својеврстан центар стваралачких, креативних идеја. Његов радни капацитет, посвећеност и активан став о друштвеним и државним питањима били су просто задивљујући“ – оценио је начелник управе за културу Министарства одбране Русије Антон Губанков.

„Његове слике греју душу, усађују вам веру и наду да ће се Русија потпуно усправити, као јунаци које је сликао, и сам је био јунак духа“ – рекао је заслужни сликар Русије Олег Молчанов.

Павел Риженко се родио 1970. године у Калуги.

Године 1982. уписао се у Московску средњу уметничку школу при Институту „Суриков“, а по њеном завршетку 1990. године – на Руску академију сликарства, вајарства и архитектуре.

Усавршавао се у историјско-верској радионици професора Иље Глазунова.

Од 1999. године предавао је на Руској академији сликарства, вајарства и архитектуре на катедри за композицију.

Године 2007. Павел Риженко је почео да ради у Студију војних уметника „Греков“, где је постао један од водећих мајстора диорамско-панорамске уметности.


Проглашен је за заслужног сликара Руске Федерације 2012. године.

Аутор је десетина монументалних платана на тему руске историје. На свом сајту писао је о њима:

„Надам се да ће моје слике пробудити генетско сећање мојих савременика, понос на своју Отаџбину, а можда ће помоћи и посматрачу да нађе једини исправан пут за себе. Тада ћу бити срећан због испуњене дужности“.

Мало пре смрти поклонио је део својих радова родној Калушкој области.

У последњих неколико година Павел Риженко је насликао много великих слика посвећених Куликовској бици, преподобном Сергеју Радоњешком, Првом светском рату, епохи императора Николаја II.

Током година рада у Студију направио је 6 великих диорама, последњи рад мајстора, „Стајање на Угри“, насликан је за Калужки скит Светог Тихона, његово отварање је планирано у септембру 2014. године.

Слику „Стоход“ направио је заједно са министром одбране Доњецке Народне Републике Игором Стрелковом.

дана – који су за њега били и последњи – стално је мислио и говорио о Новоросији. Толико да је јавно замолио „све који воле Русију“ да се моле за „великог човека са тужним и тврдим погледом – за Игора Ивановича Стрелкова“.

Његовог пријатеља и духовног брата.