ОБЈАВЉЕН ГЛОБАЛНИ РЕЈТИНГ 1000 НАЈБОЉИХ СВЕТСКИХ УНИВЕРЗИТЕА

26-07-2014 07:56:17 | | / mojenovosti.com |

Беогрдски универзитет на 808. месту,од високо шоклских установа из бивше Југославије после њега је Мариборски (839.) месту, а далеко испред Љубљански (525.) и Загребачки (584.). Ако Београдски униврзитет тежи да побољша своје позиције на овом и другим светским рејтзинзима, мораће да обезбеди стални раст публикација својих професора и сарадика у високо цитирним научним часописима највишег светског ранга, да убрза раст нивоа и квалитета обучавања студента и да се избори за свој утицај на развој светског образовног и научног система.
Од четири најпознатија и најутицајнијна рејтинга који оцењују и рангирају универзитете широм , своја истраживања је ове године је прва објавила организација CWUR (Center for Universities Rankig) са седиштем у граду Џади, Саудијска Арабија, која се овим истаржиавањем бави од 2012. г.

Ове године CWUR је оцењивао рад 2.200 уб универзитета на целој кугли земаљској од којих је сатаво рејтинг са 1.000 најбољих високошколских установа, док је раније рејтинг садржавао само 100 водећих универзитета на свету.

Универзитети су оцењивани на основу следећих осам јединствених параметара:
1.Quallity of Education –квалитет нaучно-предавачког састава мерен бројем сарадника који су добили међунардоне награде, признања и медаље.Удео овог сектора у општој оцени успеха универзитета износи 25% .
2. Alumni Employment - ниво запослености свршених студената мерен оним бројем дипломаца са универзитета који у моменту истарживања заузимају положаје генераних директора (CEO positions) у 2000 највећих јавних компанија света.
Овај индикатор чини 25% општег успеха универзитета.
3.Quality of Faculty - квалитет образовања, мерен бројем дипломаца који су добили главне међународне награде, признања, медаље. Индикатри овог сектора учествују с 25% у општој оцени универзитета.
4.Publications -количина публикација мерена бројем научних студија објљвњених у референтним међународним часописима. (5%).

5. Influence - ниво утицаја мерен бројем публикаија штампаним у најутицајнијим научним часописима (5%).
6. Citations -ниво цитирања мерен бројем високе цитираности научних студија (5%).

7. Broard Impakt -утицај-индекc Хирша универзитета (5%)

8. Patents -број међународних патената које је заштитио универзитет (5%).

Подсећамо да претпрошле и прошле године није примењиван индекс Хирша, па су унверзитети оцењивани са једним показатељем мање.

Половина најбољих универзитета из пет земаља

Половина од ове 1000 најбољих светских унверзитеа по CWUR рејтингу је из пет земаља. Најевећи број, као и у осталим рејтинзима је из САД (229), затим из Кине (84), Јапана (74), Велике Британије (64), Немачке (55).

На рејтингу CWUR за 2014. г. су унверзитети из укупно 59 земаља у које су поред навдених пет и:
Француска (50),
Италија (47),
Шпанија (41),
Јужна Кореја (34),
Канада (32),
Аустралија (27),
Тајван (25),
Бразил (18),
Индија (15),
Холандија (13),
Аустрија (12),
Шведска (11),
Белгија и Турска по 10,
Финска, Пољска и Швајцарска по 9,
Иран и Ирска по 8,
Грчка, Португал и Израел по 7,
Хонг- Хонг, Мађарска и Нови Зеланд по 6,
Чешка, Данска, Норвешка и Јужноафричка Република по 5,
Аргентина, Чиле, Саудијска Арабаија и Египат по 4, Малезија, Русија и Тајланд по 3,
Колумбија, Мексико, Сингапур и Словенија по 2.

Са по једним унверзитетом на рејтингу од 1000 најбољих CWUR је за 2014. г. уврстио 14 земаља:Бугарску, Хрватску, Кипар, Естонију, Исланд, Либан, Литванију, Пуерто Рико, Румунију, Србију, Словачку Републику, Уганду, Уједињене Арапске Емирате и Уругвај.

Амерички универзитети, као и увек, недстижни

У топ -100 најбољих униврзитета ушла су 53 америчка, 4 мање него прошле године.

Међу 10 најбољих 8 је америчких и два енглеска. Топ прве светске десетке изгледа овако :

1. Харвардски универзитет;
2.Стенфордски универзитет;
3.Масачусетски технолошки институит;
4.Кембриџски универзитет;
5. Оксофродски универзитет;
6.Колумбијски универзитет;
7.Калифорнијски универзитет у Берклију;
8.Унииверзитет Чикаго ;
9. Пристонски универзитет;
10. Универзитет Јејл .

Академска јавност код нас и у свету с нестрпњењем очекује објављивање глобалне Шангајкске листе ARVU-2014. сa 500 најуспешнојих светских универзитета .
Резултати овог најауторитативнијег светског рејтинга високошколских установа који је 2003. установио Шангајски универзитет, а у који је прошле године (између 400. 500. места) ушао и Београдски универзитет, обично се публикују сваке године најдаље до средине августа.

Бранко Ракочевић