Руски новинар поклонио библиотеци САНУ књигу са јединственим Десанкиним аутограмом

23-11-2016 09:24:09 | | / vostok.rs |


Сергеј Шчеглов, руски новинар, писац, преводилац српске књижевности и члан Удружења новинара Србије (УНС) поклонио је библиотеци Српске академије наука и уметности (САНУ) књигу на руском језику српске песникиње Десанке Максимовић, са јединственим аутограмом и посветом на руском.

Шчеглов, који је магистрирао на тему „Лирски свет и епски мотиви у позном стваралаштву Десанке Максимовић“, књигу је пронашао у приватној колекцији у Санкт Петербургу.

Шчеглов је о овом открићу обавестио Центар за културу „Краснојарско воскресеније“, који је одлучио да је откупи и поклони библиотеци САНУ. Са Шчегловим је данас у Србској академији био и заменик директора овог центра Василиј Перевалов. У посвети књиге је написано „Драгом Решетову, са жељом да покажем један део свог живота. Десанка“.

„Желели смо да ова књига са посветом и аутограмом Десанке Максимовић остане у САНУ, чији је она била члан. Ово је јединствен примерак, јер је једино у овој књизи њена посвета на руском језику“, рекао је Шчеглов за УНС и додао да је књигу у име библиотеке САНУ данас преузела заменица управника Данка Кужељ, која је у име Академије изразила велику захвалност.