Десет најлепших руских манастира у зимском амбијенту

25-11-2016 09:35:00 | | / vostok.rs |

Ако вам не смета руска зима, већ у децембру можете посетити ових десет прелепих места.

Аутор:Ксенија Исајева

Monasteries
Скролуј за још садржаја

LORI/LEGION-MEDIA

Будистички манастир Шад Чуп Линг основан је 1995. године на врху планине Качкара, покрај града Качканара на Уралским планинама, 1.707 км од Москве.
Monasteries

LORI/LEGION-MEDIA

Тројице-Сергијева лавра налази се у Сергијевом Посаду, 70 км североисточно од Москве, а основана је 1337. године. Манастир се сматра духовним центром Руске православне цркве. Његово братство броји преко 300 монаха.
Monasteries

LORI/LEGION-MEDIA

Новодевичји манастир подигнут је 1524. године и сврстава се међу најлепше архитектонске знаменитости руске престонице. Налази се на некој врсти полуострва, будући да је с три стране окружен реком Москвом. Манастирски комплекс обухвата 14 зграда, укључујући конаке, административне објекте, звоник и цркве.
Monasteries

LORI/LEGION-MEDIA

Тројицки храм у Мурому. Током четрдесетих година 17. века богати трговац Тарас Борисов даривао је оближњи Тројицки манастир, чија је црква Свете Тројице раскошно украшена керамичким плочицама.
Monasteries

LORI/LEGION-MEDIA

Свенски манастир смештен је на ушћу реке Свен у реку Десну, око 5 км од града Брјанска. Према легенди, основао га је кнез Роман Михајлович 1288. године.
Monasteries

ИЉА ПИТАЛЕВ/ РИА НОВОСТИ

Кирило-белозерски манастир у Кирилову на обали Сиверског језера подигнут је у 14. веку. Његов оснивач био је свети Кирил који је потицао из бољарске московске породице Вељаминов. Замонашио се у Симоновом манастиру у Москви, где је напредовао у монашким чиновима и постао архимандрит. Међутим, када је напунио 60 година напустио је дужност манастирског настојатеља и преселио се у област око Белог језера где је изградио нов манастир.
Monasteries

LORI/LEGION-MEDIA

Мушки Шчегловски манастир Пресвете Богородице налази се близу Туле, 180 км од Москве. У главној манастирској цркви, освештаној 1860. године, чува се икона Богородице Млекопитатељнице. Данас је овај храм отворен само током службе. У манастирском комплексу налази се још неколико мањих објеката, међу њима и леп и миран врт. Може се рећи да манастир одише духом 19. века.
Monasteries

LORI/LEGION-MEDIA

Патријарх Никон је 1656. године основао Новојерусалимски манастир у граду Истра, удаљеном око 40 км од Москве. Ово место је одабрано јер је патријарха подсећало на света места у Палестини. Река Истра симболички представља реку Јордан, а манастирске грађевине Јерусалим.
Monasteries

LORI/LEGION-MEDIA

Белогорски манастир удаљен је 85 км од Перма, регионалног центра Пермског краја. Захваљујући тамошњој клими током зиме је цела црква прекривена ињем, па подсећа на дворац из бајке начињен од шећера. На овом месту је још 894. године била подигнута дрвена црква.
Monasteries

LORI/LEGION-MEDIA

Високопетровски манастир налази се у московској улици Петровка, само 2 км од Црвеног трга. Највероватније га је 1315. године основао свети Петар, први митрополит Кијева и целе Русије.

Ксенија Исајева,
Руска реч