У Њујорку у 103. Години умрла Бел Акуфман

03-08-2014 06:42:24 | | / mojenovosti.com |

У Њујорку је у 103. години преминула Бел Кауфман, писац и педагог, ауторка бестселера „На врх по степеницама које воде доле“ (Up the Down Staircase) унука идиш-класика Шолом-Алејхема, невероватна жена, права легенда.

Бел Кауфман је умрла у петак, 24. Јула у свом дому на у Парк-авенији на Манхетну.

Смрт списатељице је потврдила њена кћерка Теа Голдстин.

Дуже од годину дана њена књига Up the Down Staircase се држала на спсику бестеселара Њујорк тајмса кад је први пут штампана 1965., достигавши тираж од шест милиона примерака. Преведена је двадесетак језика.

У описивању хода по мукама једне обичне наставнице средње школе у Њујорку ауторка се ослањала на сосптвено наставничко искуство. Године 1967. Кеигу је екранизовао Роберт Милиган а у глвну улогу - наставнице идеалисткиње Силвије Барет играла је Сенди Денис.

Овом књигом и истоименим филмом Бел Кауфман је стекла светску славу. Одмах после обајвљивања кљиге и снимања филма и дуго године касније ауторка је наступала на разним трибинама и форумима на тему школског образовања и васпитања деце и омладине. Разуме се да без ње нису могле проћи јубиатне манифестације посвећене великом идиш-писцу Шолому-Алејхему, њеном деди по мајци.

Написала је још један роман „Љубав и све остало „(Love, Etc ) о жени средњих година која преживљава развод брака. Књига је објављена 1979. г., али неку посебну славу ауторки није донела.

Бел Кауфман је рођена 1911. У Берлину где јој је отац, Мкихаел студирао медицину. Њена мајка Лала Рабинович Кауфман је била старија кћерка Шолом-Алехејма и такође се бавила књижевношћу.

Године детињства Бел је провела у Одеси где се преселила њена породица. Остали рођаци су прешлу у Данску и Палестину. Кад је Бели било 12 године, на почетку Октобарске револуције 1917. г. њена поородица се пресељава у САД и настањује се у Бронксу.

Године 1934. са одличним успехом завршава Хантер –колеџ, а две гпдине касније стиче степен магистра енглеског језика на Универзитету Колумбија.

Неколико година заредом безсупешно покушава да положи сертификат школског наставника, увек је падла на усменом делу испита због руског акцента, али је била упорна и савладала и ту препреку и сотаврила своју жељу да буде наставница у школи.

Два пута се удавала. Први брак са Сиднејем Голдстином, изумитељем, дизајнером, политикологом, председником фонда Шолом- Алегехјма се завршио разводом.

Осим кћерке Теи, псиолошкиње по прпфесији, која живи у Калифорнији, остао јој је син из првог брака Џонатан Годстин, предавач комјутерских наука у пензији, стално настањен у Пенсилаванији. Његова кћерка јединица Сузан је професирка математике

Остао јој је и старији брат Шервин Кауфман.

Држала предавања у стотој години

Скоро до стоте годинр Бел Кауфман је држала предавања о јеврејском хумору на родном Хантер-колеџу, подтавши тако најстарији по годинама предавач на високој школи у САД.

Последњи виц који је испричала током свог задег био је о предавања о јеврејском хумору:

„Три човека улазе у бар. Француз се жали да је ожеднео и наручујуе вино, Немац наручују пиво да ублажи жеђ, а Јевреј, који такође умире од жеђи каже: -Изгледа да ми је поново скочио шећер, пошто сам дијабетичар“.

Буквално до последњег дана Бел је ардила за писаћим столом, писала мемоаре, савалаадла је комјутерскју технику и електронску пошту.

Бранко Ракочевић