Кина најавила изградњу филмског студија у вредности од две милијарде долара

29-11-2016 08:34:25 | | / vostok.rs |


Кинеске власти је најавила изградњу филмског студија, у вредности од две милијарде долара, у склопу настојања званичног Пекинга да прошири свој утицај у области културе.

Студио у округу Чунгкинг, на југозападу земље, имаће тематски парк и туристичке атракције, а његова изградња ће почети почетком наредне године и коштаће 15 милијарди јуана (2,18 милијарди долара), известили су државни медији. Кинески званичници су саопштили да већ имају оперативне уговоре са неколико иностраних партнера. Парк ће бити назван по плану кинеског председника Си Ђинпинга „Један појас, један пут“, којим су предвиђена улагања вредна више милијарди долара у продубљивање економских и културних веза Кине са западним и јужним суседима.

Кина је друго по величини филмско тржиште на свету и домовина компаније „Даљен ванда“, која управља највећим ланцем биоскопа у свету. Упркос растућој домаћој тражњи, кинески званичници и компаније настоје да смање увоз западних филмова и да произведу конкурентније домаће филмове. Националном квотом је дозвољено приказивање само 34 холивудска филма годишње у домаћим биоскопима.