Десети „Кустендорф“ од 16. до 21. јануара

03-12-2016 10:34:46 | | / vostok.rs |


Десети Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“ одржаће се од 16. до 21. јануара на Мећавнику, на Мокрој Гори.

Јубиларно издање фестивала, чији је оснивач и уметнички директор Емир Кустурица, као и претходних година биће посвећено младим филмским ствараоцима и светски прослављеним ауторима. Кустурица као Вивалди Од оснивања 2007. до сада, кроз „Кустендорф“ су прошли бројни млади уметници који већ годинама остављају значајан ауторски траг на филмској сцени, што најбоље сведочи да се циљ овог фестивала, развој ауторског филма и подршка младим талентованим редитељима, из године у годину све више остварује.

Добитник „Златног јајета“ из 2009, Коки Хасеи, на прошли „Кустендорф“ дошао као прослављен аутор награђен признањем филмског фестивала у Венецији, а стазама успеха наставили су и бројни други. Михал Брезис и Одед Бинун, победници „Кустендорфа“ 2010. године, својим дугометражним филмом „Аја“ ушли су у номинације за престижну награду Оскар, Јан Царлевски из 2013. нашао се међу номинацијама на више фестивала укључујући и номинацију за Европску филмску награду.

Едоардо де Ангелис је за свој други филм („Indivisibili“) освојио чак три признања на овогодишњем Венецијанском филмском фестивалу, Никола Лежаић за „Тилва Рош“ добио је више од пет награда међународних фестивала и бројна признања, а Елица Петкова ове године освојила је награду на Берлинском филмском фестивалу за филм „Жалеика“.

„Кустендорф“ је један од ретких фестивала на свету на коме је на сваком кораку видљива размена енергије младих и искусних уметника. Еминентни гости међу којима су Паоло Сорентино, Никита Михалков, Џони Деп, Жак Одијар, Џим Џармуш, Одри Тату, Гаел Гарсија Бернал, Моника Белучи, Алексеј Балабанов, Андреј Кончаловски, Матео Гароне, Беренис Бежо и многи други, до сада су били гости „Кустендорфа“.

Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф 2017“ ће угостити младе филмске ауторе и студенте филмских школа из целог света, као и прослављене ауторе, глумце и музичаре, међу којима ће бити, према писању „Блица“, и француска оскаровка Марион Котијар.