Путин позвао да се уведу критеријуми шта је у уметности прихватљиво

03-12-2016 11:32:08 | | / vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин је позвао да се уведу критеријуми шта је у уметности прихватљиво, а шта није.

Он је увођење критеријума у уметности упоредио са џудо борбом. „Целог живота сам се бавио џудоом. Приликом меча, за одређене ствари се додељују поени, а поени се додељују за јак и брз ударац. Међутим, како проценити шта је довољно јако а шта довољно брзо? Због тога постоје одређени критеријуми, који се морају поштовати“, рекао је он.

Исто тако би, истакао је он, требало успоставити критеријуме и у уметности.

„То је тежак задатак, али би било добро успоставити их. Постоји танка граница између онога што се сматра уметничком слободом и онога што изазива шок. Имамо случај када су активисти упали у редакцију „Шарли ебдо“ и запуцали на новинаре. Међутим, потребно је запитати се да ли су ти карикатуристи заиста морали да вређају представнике ислама? Активисти то виде као увреду, иако уметници можда и нису тиме хтели било кога да увреде, али су то ипак учинили. Све зависи од осећаја мере — са једне стране имате бирократију, а са друге уметнике“, рекао је Путин

Председник је такође позвао и на отворени дијалог када дође до покушаја државе да забрани одређени уметнички догађај. „Уметници би требало да разграниче шта је цинизам, а шта је намерна увреда, односно провокација“, рекао је он. Подсећамо, у септембру је изложба америчког фотографа Џока Стурџиса забрањена јер су на фотографијама биле представљене сцена злостављања деце.