Споменици културе у Палмири или на Косову

03-12-2016 11:48:13 | | / vostok.rs |


Уништавање споменика културе у Палмири, на Косову и Метохији, Судану или било где представља атак на „оно језгро људске цивилизације које припада целом свету без обзира на расу, конфесију или културни ареал“, изјавио је министар културе и информисања Владан Вукосављевић на 5. Међународном културном форуму у Санкт Петербургу.

Вукосављевић је објаснио да је србско Министарство у завршној фази израде Стратегије културног развоја за наредних десет година, у којој ће посебна пажња бити посвећена културном наслеђу и изради сета закона с циљем заштите и чувања националног блага, изјавио је.

„Закони ће предвидети ефикаснију инспекцију и строже казне за све оне који на било који начин угрожавају културно наслеђе, али и примену савремених конзерваторских метода и модерну рехабилитацију споменика културе“, рекао је Вукосављевић на Међународном културном форуму у Санкт Петербургу.

Министар је истакао да је један од изазова и само управљање културним наслеђем, а посебно споменицима културе на Листи светске баштине у Србији који истовремено представљају и српску духовну баштину, а које, како је рекао, монашке заједнице чине и данас живим.

„Политичке и друге околности неће нас спречити да заштитимо своје културно језгро — да о споменицима српске културе на Косову и Метохији не бринемо мање, већ напротив више, највише колико је могуће“, рекао је Вукосављевић и додао да ће Србија у том послу, тражити и поздравити сваку конкретну стручну и финансијску подршку међународне заједнице, схваћене у најширем смислу.

Сматра да је наша морална и историјска обавеза да културно наслеђе штитимо од сваког угрожавања и предамо га очуваног генерацијама које ће нас наследити, те да одговор на изазове савременог света мора да буде већа освешћеност нашег друштва у вези са очувањем културног наслеђа за будуће генерације.

Вукосављевић је такође изнео идеју о отварању Културног центра Србије у Москви, коју је подржао министар културе Руске Федерације Владимир Медински, оценивши то као квалитетан допринос унапређењу културне размене између две земље. Двојица министара сложили су се да постоји одлична културна сарадња и размена између две земље, али и да има простора за унапређење сарадње, првенствено у области филма, одржавању узајамних културних сезона и отварању Културног центра Србије у Москви. Делегација Министарства културе и информисања, предвођена министром Вукосављевићем, учествује на 5. Међународном културном форуму који се до 3. децембра одржава у Санкт Петербургу, а организују га влада Руске Федерације и градске власти Санкт Петербурга.