Украјина преко Интерпола тражи злато Скита

04-12-2016 08:17:29 | | / vostok.rs |


Обласни суд Кијева послао је документе у Интерпол ради објављивања међународне потернице за скитским златом.

„На захтев тужиоца Печерског обласног суда Кијева наложена је заплена музејских експоната. Одлука истражног суда је послата Интерполу са циљем да се осигура међународна потрага за отетом имовином“, наводи се у саопштењу.

Према подацима прес-службе кијевског суда, тужилаштво спроводи предсудску истрагу по предмету одбијања холандских музеја да врате експонате изложбе „Крим — златно острво Црног мора“.

Почетком фебруара 2014. године из кримског музеја је у Холандију на изложбу послата колекција скитског злата. Изложба је завршена 31. маја 2014. године. Неодређена ситуација са колекцијом настала је након прикључења Крима Русији. Експонате са полуострва траже и Русија и Украјина.

Судбина колекције Колекција скитског злата већ две године се налази у археолошком музеју Амстердамског универзитета (музеј Аларда Пирсона). Холанђани решавају ово питање преко суда, аргументујући то тиме што коме год да се врате вредности — једна од страна ће се сматрати оштећеном.

Ако се злато врати на Крим, Украјина ће тужити, јер је објавила да је колекција део њеног националног музејског фонда, а ако је предају Кијеву, стићи ће многобројне тужбе од музеја Крима, јер су колекцију однели управо из кримског музеја. Петог октобра 2016. године судија Дудок ван Хил на седници Окружног суда Амстердама саопштио је да ће одлука по предмету о скитском злату бити донета 14. децембра.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут