Руски дом представио скице фресака за Храм Светог Саве

04-12-2016 08:35:48 | | / vostok.rs |

Ове суботе у Руском дому у Београду представљена је експозиција скица фресака и мозаика који ће ускоро украсити зидове Храма Светог Саве на Врачару. Бетон и сиви зидови храма су као чисти лист на коме ће бити написана нова страница заједничке историје наших народа. Осликаће их чувени Николај Мухин, који је својевремено осликавао и Храм Христа Спаситеља у Москви.


– Пре 16 година, када је освештан Храм Христа Спаситеља, мислио сам да сам испунио најважнију мисију у своме животу. А онда сам добио факс у коме је писало: „Дубоко поштовани у Христу Николаје Александровичу Мухине, позивамо Вас у Београд“. Нисам могао ни претпоставити да ће онај велики храм, у који сам први пут ушао 1994. године, бити судбоносан у мом животу. Тако је почео овај посао. Обећавам да ћу га завршити на време.

У тешка времена кроз која пролазе наша два православна народа изградња најважнијег храма је постала заједничка идеја која храни и јача веру, љубав и јединство, истакао је владика Арсеније:

– Зашто је потребно толико времена да подигнемо храм? Питао сам то једног мудрог старца који данас више није међу нама. Он ми је одговорио да Господ допушта да у изградњи храма учествује неколико генерација, па чак и да се два братска народа уграде у тај нови храм.

Фото: Катарина Лане
1/3

Мозаике у бојама небеског плаветнила и злата први су оценили србски државници и амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин.

– Храм Светог Саве постаје један од центара православља у савременом свету. Постаје визиткарта Београда и србског духа. Сваки православац, сваки Рус долазећи у Београд већ сада хрли у храм. Свети Сава није био само србски светац, није само први србски архиепископ, него и део духовне везе која спаја русију и Србију. Већ пет векова Архангелска саборна црква у Кремљу је украшена фрескама где су насликани Свети Сава и његов отац, Свети Симеон Мироточиви. Поносимо се тиме што руска страна учествује у украшавању унутрашњости Храма Светог Саве. Захвални смо компанији "Газпром нефть" на њеном доприносу. Сигурни смо да ће 1.230 квадратних метара куполе до наредне јесени сијати неземаљском светлошћу. Уз помоћ свјатјејших патријараха Кирила и Иринеја, уз помоћ власти и пословних кругова, урадићемо све што од нас зависи како би украшавање овог храма – једне од највеличанственијих цркава на свету – било интензивно настављено и након завршетка ове етапе. Овај заједнички подухват ће још више зближити руску и српску православну браћу.

Фото: Катарина Лане
1/4

На украшавању Храма Светог Саве заједнички раде Русија и Србија. О овом подухвату брину и шефови двеју држава Владимир Путин и Томислав Николић.

Томислав Николић, председник Србије

–Србија се полако уједињује око Храма Светог Саве. За многе је то била грађевина коју ће неко некада завршити. Мислим даза све нас то треба дабуде грађевина која ће бити завршена док смо ми наземљи.

Поред власти двеју земаља, и представници пословних кругова сматрају да им је част што учествују у украшавању Храма Светог Саве.

Александар Дибаљ, члан управног одбора компаније „Газпром нефть“

– Свима нама који учествујемо у овоме, агенцији „Россотрудничество“ која нас све координира, и свима нама, православним хришћанима, хоћу да пожелим срећу у овом подухвату!

Руска Федерална агенција за питања Заједнице независних држава, сународника у иностранству и међународну хуманистичку сарадњу („Россотрудничество“), која уједињује руске сународнике из различитих земаља, узела је активног учешћа у стварању повољних услова у којима ће Храм Светог Саве постати не само веома лепа црква, него и симбол духовне сродности наших народа за Русе који живе у Србији.

Фото: Катарина Лане
1/3

Љубов Глебова, руководилац агенције „Россотрудничество“

– Ја увек са посебном радошћу долазим у Србију. Овде су као нигде другде снажне топле братске везе које нас традиционално спајају са другим народима. Желим да изразим захвалност руководству Србије. Ми веома ценимо покровитељство и лично учешће које ви узимате у животу руског центра за науку и културу.

Планирано је да украшавање Храма Светог Саве фрескама и мозаицима буде завршено наредне године. Већ су спремни азурит, златни листићи и смалт. Свако ће моћи да прати рад иконописаца у онлајн режиму преко интернета, и да својим очима види како се ближи тренутак када ће фреске и мозаици у храму овековечити дубоку духовну везу руског и србског народа.

Катарина Лане, Руска реч