Осам тајни Владивостока, града „на крају света”

04-02-2017 01:01:16 | | Фотографија: Јуриј Смитјук / ТАСС/ vostok.rs |


Како да се снађете када дођете „на крај света”? Представљамо вам водич кроз Владивосток, са саветима како да избегнете „замке за туристе”, шта да радите, а шта да не радите у једином руском мегалополису на обали океана.

Владивосток је први међу градовима Руске Федерације који дочекује нови дан и Нову годину. Од Москве га дели седам временских зона и растојање од 9.000 километара. „National Geographic” је овај космополитски град уврстио међу најлепше приморске градове на свету. На улицама Владивостока се, као и некада, срећу морнари из свих крајева света и одјекују крици галебова, а путници овде стално покушавају да уђу у такси на погрешна врата, јер возила имају волан са десне стране.

1. Најпогодније време за посету Владивостоку је период од почетка августа до краја октобра.Годишња доба у Приморском крају Русије померена су за месец дана у односу на остали део земље. У јулу су лепи мостови Владивостока скривени у магли гушћој од лондонске. Мештани тада носе непромочиве јакне и уопште не размишљају о сезони купања. Средина септембра је време када може бити купања и сунчања. У октобру лишће у Москви већ скоро опадне, а у Приморском крају је тада највећи број сунчаних дана и највише јесењих боја. Немојте пропустити поглед на разнобојна брда са модрим морем у позадини. Боравак зими вам уопште не препоручујемо. Пролеће је дуго и магловито.


Фотографија: Јуриј Смитјук / ТАСС

2. Како стићи до Владивостока?Најбоље директним летом Аерофлота из Москве. Лет траје 8 сати и 30 минута, док летови из Токија, Пекинга и Сеула трају само 2-3 сата. Међународни аеродром у Владивостоку се налази близу села Кневичи, 30 километара од града. Одатле аутобуси „Аероекспреса” за 45 минута пребацују путнике директно у центар града. Немојте пропустити поглед на мост преко залива Златни рог.

Фотографија: Јуриј Смитјук / ТАСС

3. Савети за паковање:Ако желите да од самог почетка успоставите „добре односе” са Владивостоком, понесите са собом само најудобније патике и ципеле. Оне ће вам олакшати кретање по стрмим улицама „руског Сан Франциска”.Понесите и капу и танко термо-рубље типа Uniqlo, како вас не би продувао океански ветар. И непромочиву ветровку. Ипак немојте заборавити купаћи костим, у случају да вас локална клима пријатно изненади. Ако волите планинарење или сурфовање, понесите потребну опрему (осим даске, њу не треба да носите, јер у Владивостоку постоји одличан сервис за изнајмљивање).

Фотографија: Јуриј Смитјук / ТАСС

4. У центру Владивостока можете одсести у хотелу „Azimut Hotel Vladivostok”.Међу туристима је популарна и јефтина варијанта смештаја у хотелу „Жемчужина” на доброј локацији у близини главног градског светионика на полуострву Егершелд. Ако желите да доживите аутентични локални колорит, онда ће вам бити занимљива и могућност смештаја коју нуди „Teplo hostel” са барским пултом. Ту ћете се наћи у друштву поморских инжењера и искусних светских путника, који се окупљају на вечери у заједничкој гостинској соби са камином.

Фотографија: Јуриј Смитјук / ТАСС

5. Да ли вреди колима кренути у обилазак Руског острва?Пре него што изнајмите аутомобил како бисте посетили плаже Шаморе или Приморски сафари парк, где можете да помилујете ирвасе и посматрате тигрове, и пре него што кренете у откривање тајних залива Руског острва, треба да знате да се задивљујући парадокс живота у Владивостоку састоји у томе што возила имају волане са десне стране (из Јапана), што је овековечено у романима и споменицима. Верујте да је боље узети такси. Телефонски сервиси таксија су 8(4243)511115 и 8(4232)730073. Минимална цена вожње је 150 рубаља (око 2 евра) и није обичај да се таксистима оставља бакшиш.

Фотографија: Јуриј Смитјук / ТАСС

6. Најбоље ствари у животу су бесплатне, укључујући поглед на море.Обилазак највећег броја знаменитости у Владивостоку је бесплатан. Пешачки мост преко залива Златни рог и светионик на полуострву Егершелд најбоље је посетити када је време сунчано или суво, иначе ће вас са моста одмах одувати ветар, а до светионика нећете моћи ни да стигнете, јер превлака која га повезује са копном лако може бити поплављена. Узмите књигу руске класичне књижевности из ормара са књигама на Тргу Суханова, направите селфи поред споменика морнара у звонцарама и са новим албумом групе Led Zeppelin под мишком, седите на омиљену клупу Американке Елеоноре Преј која је била заљубљена у Владивосток (њен бронзани лик можете видети заустављен у ходу у Светланској улици).

Фотографија:Јулија Шандуренко

Важан део успомена које ћете имати са путовања у Владивосток су погледи на море. Видиковци и кејеви су незаборавни, али најбоље место у граду да доручкујете или ручате са погледом на море је „Грин кафе” на врху Тржног центра „Clever house”. Наручите сендвич са свежом морском рибом и посматрајте како се окреће панорамска вртешка поред плаже на месту где се секу Спортски кеј и Улица адмирала Фокина, која је главно шеталиште у граду.

Фотографија:Јулија Шандуренко

7. Јела из локалне кухиње.Комфоран и гостољубив, Владивосток је преузео све најбоље од различитих култура које су створиле његов идентитет. Ако желите да пробате специјалитете од морских плодова и одлично вино, и да доживите луксуз који себи можете приуштити, посетите ресторан „Молоко и Мёд” (Мед и млеко) на скверу Суханова. На киосцима поред Тржног центра „Clever house” можете пробати локалну уличну храну „пјансе” (што је у ствари национално корејско јело које се на Далеком истоку Русије одомаћило као брза храна, а данас се продаје и у московским кафеима), а најбоље пасте „за понети” очекују вас у локалу „NewYork Street Food” на Спортском кеју.

Мало коме је познато да је Владивосток рај за љубитеље кафе. Буквално на сваком кораку наилазите на локале са квалитетним врстама кафе, повољним односом цене и квалитета и љубазним особљем. Посетите локал „Коффетория” у оригиналном историјском здању испод моста преко залива Златни рог и неки од кафеа у ланцу „Pirate Coffee” који на логотипу носи карактеристичан лик девојке-морнара и представља достојну локалну алтернативу чувеној америчкој кафетерији „Starbucks”.

А списак најбољих барова за целовечерњи излазак изгледа овако: бар „Rocks”, где се заједно са коктелом B-52 пали и барски пулт (чувајте косу), „Bar21” и „Whisky Bar”. Бар „Дружба” и клуб „Cuckoo” су такође добра варијанта. Један од најпознатијих барова је „Мумий Тролль бар”, али многи мештани вам га не би препоручили.

Фотографија: Јулија Шандуренко

8. Актуелан водич за сувенире.Најбољи сувенири са симболима Владивостока могу се набавити само на једном месту, а то је музеј Арсењева (пазите, тамо не примају платне картице!) Обавезно са путовања понесите раритетну грамофонску плочу из продавнице „Контрабанда” у Алеутској улици 12А или оригинални амблем са сидром са морнарске униформе из продавнице војне опреме у Улици адмирала Фокина. Будите посебно пажљиви са јестивим сувенирима: плодове мора треба да купите у специјалним продавницама на аеродрому Кневичи непосредно пре полетања. Када будете предавали пртљаг, то би могао да буде сувишан терет за који ћете морати да доплатите, а у продавници ћете добити специјалну кесу за чување свежине намирница која је неопходна за превоз плодова мора у ручном пртљагу.

Јулија Шандуренко,
Руска реч